Garantarea unui salariu minim in UE pentru soferii de camion

Comisarul sloven pentru transport Violeta Bulc, va propune pana la sfarsitul acestui an Comisiei Europene, noi norme privind conditiile de munca cat si reglementarea unui salariu minim pentru soferii de camion.

Aceasta a declarat ca, “dumping-ul social este agresiv in randul soferilor si va propune noi masuri pentru a stopa acest lucru”.

Comisarul sloven a vorbit, mai vehement ca oricand, despre garantarea unui salariu minim soferilor de camion ce isi desfasoara activitatea pentru o perioada lunga de timp in tarile UE. „In cazul in care un conducator auto sta într-o tara pentru o perioada lunga de timp, sau desfasoara activitati intr-o anumita tara regulat, atunci acest sofer ar trebui sa primeasca salariul minim din tara unde isi desfasoara activitatea,” a declarat Violeta Bulc in cadrul unei conferinte de presa.

Violeta Bulc a declarat ca, „este inca prea devreme pentru a furniza detalii cu privire la modul in care salariile soferilor ar putea fi reglementate, sau care ar fi perioada de timp pe care un sofer ar trebui sa lucreze intr-o tara din UE pentru ca acesta sa beneficieze de salariul minim din acea tara”.

In luna mai, Comisia a deschis procedura privind incalcarea dreptului comunitar impotriva Germaniei pentru fortarea companiilor straine sa plateasca soferii cu salariul minim german de  8,50 Euro pe oră, chiar dacă acestia doar tranziteaza tara. Comisia a facut apel, invocand o încălcare a legislației UE.

„Vreau sa gasim o soluție între statele membre cu standarde sociale mai scăzute și a celor cu standarde sociale mai înalte, pentru a reglementa acest salariu minim”, a concluzionat Comisarul sloven Violeta Bulc.

Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia sunt singurele tari din UE fara salariu minim national.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings