(P) FOMCO – Secretele lazilor frigorifice

Au ajuns la noi întrebări cu privire la diferențele între tipurile de frigidere auto, de la multe persoane interesate de acestea. Nelămuririle cele mai frecvente erau legate de principiul de funcționare și de eficiența acestor frigidere auto. Astfel, cele mai frecvente tipuri de frigidere auto întâlnite sunt cele termoelectrice și cele dotate cu compresoare. Din punct de vedere al aplicației putem defini 3 cazuri: frigidere pentru drumeții scurte (2-3 h) sau picnic, frigidere pentru excursii sau drumuri lungi și frigidere pentru șoferi profesioniști.

Pentru a vă ușura decizia venim în întâmpinarea cu niște detalii care țin de utilizarea acestora.

Truck banner1
Găsiți mai jos un tabel comparativ între frigiderele cu compresor și cele termoelectrice:

Tip frigider Frigidere auto cu compresor Frigidere auto termoelectrice
Păstrare la rece DA DA
Răcire DA DA*
Congelare DA
Încălzire DA
Diferență față de temperatura ambientală 43…50 C 18…22 C
Temperatura obținută la o temperatură ambientală de 40 C** -3…-10 C +22…+18 C

* eficiență scăzută, se recomandă să se răcească alimentele în prealabil pentru păstrarea acestora la rece folosind frigiderul termoelectric

** în conformitate cu specificațiile producătorilor

Frigiderele termoelectrice (sistem Peltier) sunt ideale deci pentru drumeții scurte și ajută mult la păstrarea alimentelor la rece pe o durată scurtă de timp. Se recomandă răcirea alimentelor în prealabil astfel încât alimentele să se păstreze reci și proaspete până la destinație. Având în considerare că acestea pot răci până la maxim 22 grade C sub temperatura ambientală și minim 0-4 grade C eficiența acestor lăzi este una mai slabă decât a celor cu compresor și agent refrigerant gaz R134a (freon). Conform celor amintite în tabelul de mai sus pentru drumuri lungi și excursii propunem acestea din urmă, fiind frigidere cu sistem de răcire ca și cele electrocasnice, însă sunt și mai eficiente și au sistemele modificate astfel încât să reziste la vibrații. Acestea răcesc alimentele într-o perioadă relativ scurtă, păstrează la rece alimentele și băturile, utilizatorul putând regla manual temperatura dorită din ladă. Majoritatea lor au și funcție de congelare astfel sunt ideale pentru transportarea alimentelor inghețate.

Banner FrigiderAuto - Indel TB 36
Așadar, recomandarea noastră este să vă achiziționați o variantă cu compresor (agent refrigerare freon – R134a) în cazul în care doriți să folosiți frigiderul auto și pentru drumeții mai lungi și/sau excursii și neapărat în cazul în care sunteți un conducător auto profesionist, unde acest aparat poate fi un camarad de nădejde. Variantele de frigider pe sistem de răcire Peltier (termoelectrice) se pretează mai mult în cazul acelor persoane care doresc o investiție cât mai redusă, neavând nevoie de eficiență și stabilitate termică ridicată (răcire + congelare).

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings