The Iron Knight – un camion special construit de Volvo Trucks

The Iron Knight – un camion special construit de Volvo Trucks – se pregateste sa doboare recordurile mondiale de viteza

The Iron Knight este rezultatul unei colaborari unice intre tehnicienii, inginerii si designerii de la Volvo Trucks. Cu exceptia motorului si a transmisiei I-Shift Dual Clutch fabricate in serie, autocamionul are o constructie speciala. Avand la dispozitie in permanenta o putere de 2.400 CP, autocamionul va incerca sa stabileasca noi recorduri internationale de viteza. Pe data de 24 august, cursa pentru stabilirea recordului va fi transmisa pe canalul Volvo Trucks de pe YouTube.

O provocare dificila si un proiect de vis pentru cei pasionati de tehnica. Astfel a descris echipa din spatele modelului The Iron Knight sarcina de a proiecta acest autocamion special. Lantul cinematic se bazeaza pe aceeasi unitate montata pe modelul Volvo FH de serie, dar motorul a fost adus pana aproape de limite pentru a produce o putere maxima.

„The Iron Knight este un exemplu perfect care demonstreaza competenta si forta inovatoare a companiei Volvo Trucks. Totodata, am dorit sa cream noi abordari ale solutiilor tehnice si de proiectare. Intentia noastra este de a transfera unele dintre aceste elemente pe autocamioanele noastre fabricate in serie”, spune Claes Nilsson, Presedinte si CEO Volvo Trucks.

Iron Knight_Trailer Aug 17_4

Motorul autocamionului construit special pentru doborarea recordurilor, montat in mijloc, este o unitate D13 modificata semnificativ, cu intercooler racit cu apa si patru turbocompresoare, care produce 2.400 CP si un cuplu de 6.000 Nm. Sistemele electrice si electronice au fost reduse si software-ul a fost reprogramat. Toate acestea pentru ca motorul perfect reglat sa poata comunica in mod optim cu transmisia I-Shift Dual Clutch, acelasi model care este montat pe autocamioanele Volvo FH fabricate in serie. Singura ajustare la nivelul cutiei de viteza este ambreiajul ranforsat care este necesar pentru a gestiona cuplul extrem de inalt.

„Pentru a dobori un record mondial de viteza, este necesara o performanta exceptionala. I-Shift Dual Clutch este cea mai buna transmisie posibila in acest sens, deoarece mentine cuplul pe roata motoare in timpul schimbarii treptei de viteza, exact ca o masina de curse. Datorita acestui element, The Iron Knight poate accelera fara a pierde timp pretios atunci cand schimba treptele de viteza”, explica Niklas Öberg, inginer de testare la Volvo Trucks.

Iron Knight_Trailer Aug 17_3

The Iron Knight este un tribut adus modelului Volvo FH. Tehnologia si designul se completeaza reciproc si absolut toate detaliile, de la grila frontala, pana la deflectoarele laterale, indeplinesc o functie precisa.

„Cabina este construita din fibra de sticla si este proiectata pentru a invinge rezistenta aerului pana la un minimum absolut. Deflectoarele laterale confera autocamionului un aspect impresionant, cu circuitele mari de aer care alimenteaza autocamionul cu aer pentru racire. The Iron Knight are un design atragator, care emana forta, inspirat din modelul actual Volvo FH. Este suficient sa privesti vehiculul pentru a realiza ca este un autocamion extrem de rapid. Chiar si atunci cand stationeaza, pare ca este in miscare”, spune Nigel Atterbury, designer senior la Volvo Trucks.

Iron Knight_Trailer Aug 17_1

Avandu-l in spatele volanului pe soferul de curse Boije Ovebrink, The Iron Knight va incerca sa doboare recordul mondial la doua categorii: 500 si 1.000 de metri cu pornire de pe loc. Pe data de 24 august, veti avea posibilitatea sa vizionati cursa pentru doborarea recordurilor pe canalele Volvo Trucks de pe retelele de socializare.

The Iron Knight – un autocamion construit pentru a dobori recorduri

– Cu o putere de 2.400 CP si un cuplu de 6.000 Nm si cantarind 4,5 tone, The Iron Knight are un raport putere-greutate de peste 0,5 CP/kg.

– Motorul montat  in mijloc este o unitate D13 modificata semnificativ, cu intercoolere racite cu apa si patru turbocompresoare.

– Transmisia I-Shift Dual Clutch mentine furnizarea cuplului in timpul schimbarii treptelor de viteza. In afara ambreiajului ranforsat (discurile si placile de presiune sunt fabricate dintr-un material sinterizat), The Iron Knight utilizeaza aceeasi cutie de viteze care este montata pe autocamioanele Volvo FH fabricate in serie.

– Sistemul electronic este mentinut la un nivel minim pentru a reduce greutatea vehiculului.

– Software-ul a fost reprogramat pentru a permite o performanta inalta.

– Cabina este optimizata aerodinamic si este fabricata din fibra de sticla. Prizele de aer mari din deflectoarele laterale alimenteaza autocamionul cu aer pentru racire.

 

Autocamioanele Volvo Trucks care au doborat anterior recorduri

The Iron Knight nu este primul autocamion Volvo Trucks care doboara recorduri. In 2007, „The Wild Viking” (1.600 CP) a doborat recordul oficial FIA pentru distanta de 1.000 de metri cu pornire de pe loc, avand o viteza medie de 158,8 km/h. A urmat autocamionul hibrid „Mean Green” (un motor diesel de 1.800 CP si un motor electric de 300 CP) care, in 2011, a stabilit doua recorduri mondiale la categoria hibrid: 1.000 de metri, la o viteza medie de 152,2 km/h si 500 de metri, la o viteza medie de 115,4 km/h. La sfarsitul verii anului 2016 a sosit timpul pentru o a treia performanta de talie mondiala.

Iron Knight_Trailer Aug 17_2
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings