Transportatorii rutieri romani intra in greva japoneza si vor circula zilnic o ora cu 30 km/h

Transportatorii rutieri romani intra in greva japoneza si vor circula zilnic o ora cu 30 km/h oriunde se afla in Romania pana cand primele RCA vor fi reduse la nivelul maximal de 4.907 lei/an

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) atrage atentia Guvernului, Parlamentului si Presedintiei Romaniei ca transportatorii rutieri s-au saturat de lipsa de masuri a autoritatilor fata de criza din piata RCA, dupa ce tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungand la peste 22.000 de lei pe an.

Astfel, in semn de protest, transportatorii rutieri vor demara o greva japoneza si vor circula zilnic o ora cu 30 km/h oriunde se afla in Romania pana cand primele RCA vor fi reduse la valorile maximale conforme cu datele cuprinse in raportul intocmit anul acesta, pentru perioada 2013 – 2015, de catre compania de consultanta Milliman la cererea ASF. Totodata, transportatorii rutieri care participa la greva japoneza sunt invitati sa-si puna in parbrizul autovehiculelor o pancarta A4 cu mesajul ”Protest RCA – Merg o ora pe zi cu 30 km/h – Vreau sa traiesc”, mesaj care indica falimentul in care sunt aruncati transportatorii de catre Guvern, Parlament, Presedintie, ASF si asiguratori (imaginea o puteti descarca de aici)

Pe langa aceasta greva japoneza, UNTRR impreuna cu celelalte asociatii patronale din transporturile rutiere vor organiza in data de 15 septembrie 2016 un mare protest la nivel national, dupa ce situatia transportatorilor rutieri a devenit extrem de critica. Majoritatea operatorilor de transport sunt adusi la faliment, dupa ce tarifele de prima pentru transportul comercial de marfa si persoane s-au majorat cu peste 300% fata de anul precedent si cu peste 500% fata de anul 2014. Astfel, o polita RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns in acest moment la pretul de 22.000 lei pe an fata de 4.000 lei in 2014.

Totodata, UNTRR atrage atentia asupra dezastrului care exista in firmele de asigurare care nu sunt interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar sa puna pe spatele transportatorilor rutieri ineficienta lor avand costuri de administrare extrem de mari deduse in special din incasarile RCA. Practic, piata asigurarilor a ajuns un ”vest salbatic”, unde fiecare firma de asigurare isi stabileste tarifele fara a lua in calcul riscurile si sustenabilitatea, iar ASF este in stare doar sa trimita asiguratorii in faliment.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM solicita de urgenta Guvernului sa intervina prin Legea concurentei nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede solutia de emitere a unei Hotarari pentru blocarea tarifelor de prima RCA pentru o perioada de minimum 9 luni, timp in care Guvernul poate dispune masuri urgente pentru reechilibrarea pietei.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings