Patronatele din transporturile rutiere solicită Parlamentului demiterea președintelui ASF, Mișu Negrițoiu

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM solicită Parlamentului României demiterea cu efect imediat a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, pentru proasta administrare a pieței asigurărilor din România.

Tocmai instituția pe care o conduce – ASF – ne oferă motivele pentru care domnul Mișu Negrițoiu ar trebui demis imediat, după ce în 2016 rata combinată a daunei a scăzut de la 130% la 100%, dar cu toate acestea tarifele RCA pentru transportatorii rutieri, la clasa B0, au crescut de la 3.500 euro în decembrie 2015, la 5.000 de euro în iulie 2016.

În al doilea rând, sistemul bonus-malus a devenit complet nefuncțional în mandatul actualului Președinte ASF, chiar Autoritatea recunoscând că firmele de asigurări au vândut asigurări RCA la malus M1-M8 la preț de 5.000 – 8.000 lei față de bonus B1-B8 la 16.000 – 20.000 lei. Trebuie ținut cont că asigurarea RCA este obligatorie și că metoda de calcul RCA trebuie să fie transparentă și publică.

Nu în ultimul rând, Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a avut o atitudine de ignoranță la adresa industriei transporturilor rutiere, o industrie care înglobează 5% din Produsul Intern Brut și de care depind peste 500.000 de români, pe care a adus-o aproape de faliment, după ce în urma a zeci de întâlniri cu patronatele din transporturile rutiere nu a luat nicio decizie care să rezolve situația actuală.

Deși patronatele din transporturile rutiere sunt în discuții de un an de zile cu ASF, iar în decembrie 2015 au avut loc proteste, domnul Mișu Negrițoiu s-a dovedit incapabil să gestioneze situația și a adâncit criza RCA de la finalul lui 2015.

Având în vedere cele de mai sus, cerem Parlamentului României să îl demită imediat pe actualul Președinte ASF pentru a aduce în locul acestuia o persoană competentă care să rezolve criza de pe piața RCA. În caz contrar, se va crea un precedent, iar lipsa de autoritate a autorităților din România va oferi multinaționalelor din orice industrie posibilitatea de a crește prețurile fără justificare cu complicitatea autorităților din România.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings