Vezi care sunt riscurile şi amenzile dacă eşti prins în UE cu tahograful manipulat

Statisticile UE, arata ca aproximativ 40% din informaţiile provenite din tahografe sunt manipulate.

„Manipularea tahografului înseamnă scoaterea temporară din uz a anumitor funcții importante ale acestuia: înregistrarea activităţii conducătorului auto, a limitatorului de viteză. Manipulările se fac pentru a avea mai multă disponibilitate (adică mai mult timp pentru a efectua activitatea de conducere), însă astfel conducătorii auto nu își efectuează perioada de repaus, sau conduc un autovehicul comercial încărcat cu tone de marfă fără limitator de viteză, după cum bine ştim oboseala și viteza reprezintă un factor important în cele mai multe accidente rutiere.

728x300

Consecinţele manipulării tahografului sunt foarte grave, de la amenzi incredibil de mari, la sechestrări de maşini şi chiar luni şi ani de închisoare. Acest lucru poate duce la pierderea de vieţi, la distrugerea unor familii, aici trebuie să fie conştienţi cei care recurg la astfel de lucruri”, ne declară nu cu mult timp în urma Csanad Szoverfi în calitate de Sales Manager al Fomco Group.
Cele mai frecvente situaţii de fraudare, pe lângă conducerea cu card fals sau cu mai multe cârduri, sunt calibrarea greşită a tahografului, dar şi utilizarea de magneţi, surse de întrerupere a voltajului şi alte dispozitive de manipulare.

Mai jos vă prezentăm ce riscaţi în anumite ţări UE atunci când sunteţi prinşi cu tahograful manipulat:

Anglia

În cazul unei intrări false sau a modificării unei înregistrări cu intenția de a induce în eroare, se acordă o amendă de £5000 pe rezumat convingere. La rechizitoriu, această infracțiune se pedepsește însă cu 2 ani de închisoare. Modificarea sau falsificarea sigiliului de pe un tahograf cu intenția de a induce în eroare se pedepsește de asemenea cu amendă în valoare de £5000 (rezumat convingere) sau 2 ani de închisoare (la rechizitoriu). În cazul imposibilității de a lua toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că orarele de transport convenite în contract respectă normele Uniunii Europene, se poate acorda o amendă de până la £2500.
În ceea ce privește falsificarea tahografului, trebuie să știți că pedeapsă pentru manipularea unui tahograf în orice mod este de până la 2 ani de închisoare, precum și o amendă nelimitată. Dacă un vehicul este identificat că nu având un tahograf instalat, amenda poate ajunge până la £50000, pentru cei care ar fi trebuit să fie responsabili de această instalare.

Belgia

În ultima perioadă a fost înregistrată o creştere alarmantă a numărului de amenzi emise şoferilor de autovehicule TIR pentru traficarea cartelelor tahografice, nerespectarea timpului de conducere şi pauză şi deţinerea unor cartele tahografice care nu le aparţineau. În astfel cazuri autovehiculul este imobilizat până la plata amenzii sau a garanţiei (consignation), în caz că sancţiunea se consideră nejustificată şi se doreşte acţionarea în justiţie a agentului de poliţie respectiv.

Franţa

Manipularea tahografului se sancţionează cu amendă care poate ajunge până la 30.000 EUR. De asemenea, există şi posibilitatea aplicării unei pedepse cu închisoarea de până la un an şi sechestrarea autovehiculului.

Irlanda

Intrări false sau modificarea unei înregistrări cu intenția de a înșela – pe condamnare, £5000, pe rechizitoriu, 2 ani de închisoare; modificarea sau falsificarea sigiliului de pe un tahograf cu intenția de a induce în eroare – pe condamnare, £5000, pe rechizitoriu, 2 ani de închisoare

Italia

Circulația cu tahograf modificat și/sau alterat cu garnituri lipsă – €1484-5940, 10 puncte, suspendare permis 15 zile-3 luni;

Portugalia

Manipulare aparatură de înregistrare există următoarele amenzi: €1200-3600 individual, €1200-6000 persoane juridice și €600-1800 conducător auto.

Slovenia

În cazul falsificării de date (magneți), se vor acorda următoarele amenzi: 1 magnet găsit pe vehicul – C = €3000 – €12000

România

Montarea unor dispozitive ilegale de manipulare a tahografului, diagramelor şi/sau cartelelor tahografice, amenda este cuprinsă între 8000-12000 Lei şi se aplică operatorului economic sau conducătorului auto.
Montarea unor dispozitive ilegale de manipulare a tahografului, diagramelor şi/sau cartelelor tahografice, amenda este cuprinsă între 4000-8000 Lei şi se aplică conducătorului auto.

Spania

Amenzile pentru manipularea tahografului sunt considerate infracțiuni deosebit de grave și se amendează cu €2001-6000. Când aceste infracțiuni sunt detectate în timpul controlului, vehiculul va fi imobilizat imediat până la rezolvarea încălcărilor.

Suedia

Nerespectarea normelor privind instalarea și utilizarea tahografului – 1200 SEK pentru conducător auto, 1200 SEK pentru angajator.

Ungaria

Încălcarea regulilor privind utilizarea tahografului se amendează cu 400000 HUF iar a regulilor privind utilizarea foilor de înregistrare cu 100000 HUF. Pentru încălcarea normelor de acces a datelor înregistrate în tahograf sau pe card se aplică o amendă de 100000 HUF.

Olanda
În cazul în care tahograful nu este calibrat sau se găsesc diferite dispozitive ce influenţează datele din tahograf amneda este cuprinsă între €220 şi €2200.

 

 

 

Surse: murgul.ro, arhiva e-camion.ro, mae.ro, untrr.ro
One thought on “Vezi care sunt riscurile şi amenzile dacă eşti prins în UE cu tahograful manipulat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings