Anvelope camioane – elemente specifice, particularitati, recomandari (P)

Anvelopele sunt cel mai important accesoriu al unui vehicul, iar in cazul camioanelor acest lucru este deosebit de relevant.

Camioanele sunt vehicule care ruleaza un numar foarte mare de kilometri, pe diverse tipuri de drumuri si care sunt utilizate in transportul unor tipuri variate de marfuri, de obicei in cantitati mari si de valoare ridicata.

Astfel, este foarte important sa intelegem ce tipuri de anvelope trebuiesc montate pe camion, in ce conditii trebuiesc utilizate fiecare si care sunt cele mai importante caracterstici care trebuie avute in vedere in momentul achizitiei unor anvelope de camioane.

Axe de utilizare

Primul pas in alegerea anvelopelor pentru camioane este identificarea puntii pe care acestea urmeaza sa fie montate: pe puntea directoare, pe puntea de tractiune sau pe trailerul camionului. In functie de punte, anvelopele pot diferi considerabil, fie ca este vorba de banda de rulare, de structura compozitiei de cauciuc sau de numarul de pliuri de nylon din interiorul acestora.

Aplicatia de utilizare

Cand vine vorba de anvelopele de camion, acestea pot fi impartite in patru categorii in functie de drumurile pe care vor fi rulate:

In oricare din cazurile de mai sus, anvelopele sunt proiectate si fabricate diferit, in functie de necesitati: anvelopele utilizate in rularea pe autostrada au o banda de rulare mai simpla, proiectata pentru a maximiza durata de viata a cauciucului si pentru a eficientiza cat mai mult rezistenta la rulare si consumul de carburant.

Anvelopele pentru trafic regional ofera performante superioare in ceea ce priveste aderenta, tractiunea si distanta la rulare, fiind vorba de anvelope utilizate pe camioane ce ruleaza intr-un trafic mai intens, unde sunt necesare manevre cat mai exacte.

Anvelopele pentru on/off road si pentru santiere sunt mai cramponate si mai rezistente, fiind gandite pentru a face fata si celor mai dure scenarii (e.g. impactul cu diverse obstacole, pietre, materiale  de constructii, gropi, etc).

Caracteristici ce trebuiesc luate in considerare

In primul rand, trebuie respectate intocmai dimensiunile si indicii mentionati in cartea tehnica a camionului. Ulterior, trebuie respectata puntea de echipare si trebuie luat in considerare regimul in care cauciucurile vor fi utilizate.

De asemenea, este important sa comparam intre ele optiunile disponibile le piata pentru a observa ce beneficii aduce fiecare si daca se pliaza pe interesele noastre. De exemplu, unele anvelope sunt proiectate pentru a avea o durata de viata sporita (de regula, anvelopele Michelin sunt cele mai eficiente din acest punct de vedere). Tot cei de la Michelin ne propun diverse alternative, precum anvelope ce minimizeaza efectul fenomenului de acvaplanare (anvelopele Anti-Splash) sau anvelope special proiectate pentru a face fata celor mai dificile conditii de off-road (anvelope X-Works).

Altele, precum gama FUELMAX de la Goodyear, ajuta la economisirea de carburant, acestea venind in cateva dimensiuni chiar cu clasa energetica “A” la consum.

Un alt aspect interesant ar fi faptul ca, multi producatori, in special cei din gama de pret premium, proiecteaza anvelopele pentru a permite resaparea si recanelarea acestora dupa ce s-a depasit limita recomandata a adincimii benzii de rulare (ex. Anvelope Michelin Remix sau Goodyear TreadMax).

Cine suntem

AnveloSHOP este unul dintre liderii de pe piata online de comert cu anvelope si jante aliaj, cu o experienta de peste 10 ani in domeniu. La AnveloSHOP puteti gasi o gama foarte variata de anvelope si jante, iar gama de anvelope pentru camioane este una extrem de interesanta si completa, variantele fiind numeroase si pentru orice nevoie.

Anvelopele comercializate sunt noi si vin insotite de o garantie de producator de 2 ani, valabila de la data facturii. Livrarea se realizeaza prin curierat rapid sau prin partenerii nostri furnizori, oriunde in tara, in 24, maxim 48 de ore. Consultantii nostrii dedicati va stau la dispozitie telefonic atat pentru comenzi cat si pentru sugestii cu privire la ce anvelope sunt potrivite.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings