Vezi de unde si cum poti obtine formularul A1

Documentul portabil A1 emis de CNPP este un certificat care atestă faptul că titularul formularului este supus legislației române de securitate socială pe toată perioada înscrisă pe respectivul formular și, prin urmare, este scutit de la plata contribuțiilor sociale în alte state membre UE/ SEE/ Elveția, pe al căror teritoriu se deplasează/ tranzitează șoferii pentru efectuarea serviciilor de transport internațional.

Pentru obținerea documentului portabil A1, solicitanții trebuie să depună la sediul CNPP – Direcția Relații Internaționale – un dosar care trebuie să conțină documentația din „Cererea pentru societăți comerciale de transport rutier intern și internațional – pluriactivitate”.

În momentul în care dosarul primește aviz favorabil pentru emiterea documentului portabil A1, angajatorii vor primi o parola de acces la aplicația informatică SFERA, în care vor completa formularele A1 cu datele referitoare la societate și șoferii în cauză.

Documentul Portabil A1 nu poate fi asimilat, din punct de vedere legal, unui permis de muncă!

Societățile de transport rutier care nu desfășoară activități de transport și pe teritoriul României (încărcări/descărcări/ comenzi transport intern) și în cazul cărora există suspiciunea că reprezintă operațiuni de tip „paravanˮ pentru companii alte altor state membre UE/ SEE/ Elveția, nu îndeplinesc condițiile impuse de regulamentele europene de coordonare a sistemelor de securitate socială pentru obținerea documentului portabil A1 !

ford resized

Pot beneficia de documentul portabil A1 toate societățile comerciale de transport rutier intern și internațional care au sediul sau locul de desfășurare a activității în România, pentru situația de pluriactivitate, potrivit art. 13 alin. (1) lit. (b) pct. (i) din Regulamentul (CE) nr. 883/ 2004, cu excepția celor care nu desfășoară activități de transport și pe teritoriul României (încărcări/descărcări/ comenzi transport intern) și în cazul cărora există suspiciuni că sediul acestora reprezintă operațiuni de tip „paravanˮ/„cutie poștalăˮ, ale unor companii stabilite în alte state membre UE/SEE/Elveția, situație în care șoferii respectivelor companii trebuie să fie supuși legislației statului membru în care se află locația cu care companiile în cauză au cele mai strânse raporturi în ceea ce privește desfășurarea unei activități salariate.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) îndeplineşte, pentru România, rolul de instituție competentă în ceea ce privește determinarea legislației aplicabile lucrătorilor migranți, cu alte cuvinte determină conform legislației cărui stat trebuie achitate contribuțiile sociale în cazul unui lucrător migrant (asigurări sociale de stat – pentru pensie, pentru accidente de muncă şi boli profesionale, asigurări sociale de sănătate, de şomaj).

MB

Pentru a primi aviz favorabil pentru emiterea documentului portabil A1, societatea de transport rutier nu trebuie să aibă datorii la bugetele de asigurări sociale.

Precizăm faptul că instituția detașării reglementată în Directivele nr. 96/71/CE și 2014/67/UE, acte europene care reglementează condițiile și relațiile de muncă (inclusiv respectarea salariului minim din statele care impun această condiție), nu trebuie confundată cu instituția detașării reglementată la art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/ 2004, instrument juridic supranațional ce vizează domeniul securității sociale (contribuțiile și prestațiile de securitate socială) și în aplicarea căruia se emite documentul portabil A1 ce atestă legislația aplicabilă lucrătorilor migranți.”
Pentru relații suplimentare accesați link-ul https://www.cnpp.ro/informatii-utile-pentru-lucratorii-migranti.”
SURSA: CNPP
2 thoughts on “Vezi de unde si cum poti obtine formularul A1

 1. Manu Radu

  Buna ziua,

  daca aveti nevoie de formularul A1, va recomand cu increderere, compania Viva HR:
  Email office@vivahr.ro
  Telefon: 0730767057.

  Sunt foarte seriosi, prompti si tot procesul de obtinere se deruleaza exclusiv online.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings