Franta – Cum poti achizitiona autocolantul ce indica clasa de mediu (Crit’Air)

TSG-euroShell informeza ca, incepand cu 1 Februarie 2017 autoritatile franceze au implementat o masura de protectie a mediului prin care devine obligatorie achizitionarea unui autocolant, denumit certificatul de calitate a aerului (CRIT’Air). Autocolantul este obligatoriu in Franta in zonele: Paris, Lyon, Grenoble, Strasbourg, Lille si Arve Valley.

Acesta este un autocolant securizat care se lipeste de parbrizul vehiculului, indicand clasa sa de mediu, bazate pe emisiile de poluanți atmosferici.

Este valid pentru toate vehiculele rutiere, inclusiv autoturisme, vehicule grele de marfă, autobuze, autocare, vehicule utilitare, etc.

Vehiculele sunt impartite in 6 clase de mediu diferite, cu exceptia celor mai poluante vehicule, care nu sunt clasificate si nu au dreptul la certificatul de calitate a aerului. Camioanele cu clasa de emisie 0, I sau II inregistrate inainte de 1 Octombrie 2001, in general, nu pot intra in zonele ZRC in zilele lucratoare (06.00h -19.00h).

Odata achizitionat, acesta este valabil pentru toate zonele cu restrictie ridicata din Franta (ZRC). Zonele cu restrictie in care se solicita acest autocolant sunt:

  • Paris;
  • Grenoble;
  • Lyon;
  • Strasbourg;
  • Lille;
  • Arve Valley.

 

Costul autocolantului este de 4.8 euro (inclusiv costurile de transport) si se poate comanda numai online pe web-site ul oficial folosind ca si metoda de plata orice card bancar: https://www.certificat-air.gouv.fr/demande-ext/cgu/

Gasiti aici un ghid de achizitionare a autocolantului.

Suplimentar, pentru a obtine o factura fiscal valida pentru recuperarea sumelor de TVA, va fi necesar ca in primul camp Complement d’adresse sa introduceti denumirea companiei, impreuna cu codul de TVA, iar in al doilea camp Complement d’adresse sa introduceti adresa completa a sediului social – vezi model.

Fara CUI-ul firmei evidentiat pe factura nu se poate recupera valoarea de TVA.

Din momentul plasarii comenzii online, in aproximativ 30 zile veti primi autocolantul la adresa mentionata in solicitarea dumneavoastra. Pana la primirea fizica a autocolantului, recomandam soferului sa aiba dovada confirmarii comenzii primita pe adresa de email. In caz contrar autoritatile pot aplica o amenda de 135 euro. Neplata acestei amenzii in maxim 45 zile poate sa duca la majorarea acesteia pana la 375 euro.

Autostrazile si drumurile de acces franceze sunt echipate cu semne de trafic prin care le este semnalat conducatorilor auto intrarea in zona cu restrictie ridicata:

Mai multe informatii gasiti pe site-ul Ministerului francez al mediului: http://www.developpement-durable.gouv.fr/certificats-qualite-lair-critair
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings