FOMCO – Avantajele tahografelor digitale

Unul din cinci accidente grave care se petrec pe şosele sunt rezultatul oboselii şoferilor. Cei care conduc cele mai multe ore continue la volan, sunt şoferii de tiruri. Din acest motiv Uniunea Europeană a stabilit limite ale timpului pe care şoferii de transport marfă şi persoane îl pot petrece la volan fără să facă o PAUZĂ.

Tahografele sunt dispozitive instalate în camioane care înregistrează vitezele şi distanţele parcurse în timp. De asemenea, acestea înregistrează şi orele petrecute la volan. Informaţiile colectate de aceste dispozitive trebuie să fie puse la dispoziţia autorităţilor competente, în România I.S.C.T.R, când acestea le cer.

Tahografe analogice şi digitale

Mult timp tahografele au fost dispozitive analogice ce înregistrau viteza, distanţa şi activitatea şoferului pe un disc de hârtie cerată, care se rotea o dată la 24 de ore. Acestea însă erau complicate şi predispuse la erori. Şoferul trebuia să schimbe discul în fiecare zi şi să scrie, cu mâna, anumite informaţii pe acesta (nume, dată, etc.) De asemenea, aceste date inscrise pe discul de hârtie cerată erau colectate şi stocate manual.

Falsificarea datelor era o practică foarte comună în cazul tahografelor analogice. Şoferii şi operatorii de transport găseau diferite modalităţi de a scurtcircuita dispozitivele, fapt care ducea la pierderea parţială a informaţiilor. De asemenea, era uşor de manipulat modul în care se mişcau discurile, astfel încât şoferii să poată conduce peste limita de ore alocate fiecăruia.

Tahografele moderne, sunt desigur, cele digitale, mult mai uşor de folosit şi mult mai puţin predispuse la erori de utilizare şi manipulare. Fiecare şofer are cardul său personal, pe care îl introduce în tahograf la începutul călătoriei. Acesta înregistrează activitatea şoferului, distanţa şi viteza, folosind memoria flash. Tahograful în sine, are propria memorie pentru a înregistra aceleaşi date. Autorităţile cer ca operatorii să descarce periodic datele, atât din card, cât şi din tahograf. Aceste informaţii trebuie să fie păstrate o perioadă minimă de timp (de regulă 12 luni).

Avantajele tahografelor digitale pentru afaceri

Ca şi operator de transport, beneficiul principal al instalării tahografelor digitale pe maşinile de transport marfă sau persoane este conformitatea cu legea. Autorităţile competenţe din fiecare ţară pot emite amenzi fixe şoferilor, pe loc, pentru nerespectarea legilor. De asemenea, dacă se constată nereguli serioase, autorităţile pot interzice şoferilor să îşi mai continue drumul. În anumite cazuri, pot cere retragerea licenţei operatorilor sau darea în judecată, care poate duce la amenzi importante şi chiar ani de închisoare.

Există însă beneficii mai mari dacă folosiţi tahografe digitale. Tahografele moderne sunt greu de falsificat, ceea ce vă asigură că şi competitorii dvs. respectă aceleaşi reguli în ceea ce priveşte timpii de condus, ca şi dvs.

Atunci când tahografele sunt combinate cu un sistem de monitorizare, beneficiile sunt multiple:

  • Creşterea productivităţii şi reducerea consumului de carburant, prin monitorizarea comportamentului şoferilor;
  • Un serviciu clienţi mai bun, prin optimizarea planificării rutelor şi urmărirea locaţiei în timp real;
  • Eficiență mai mare, obţinută cu ajutorul informaţiilor colectate de către sistemul de monitorizare.

Când aveţi nevoie de tahograf?

Dacă maşinile pe care le deţineţi au o masă totală (inclusiv marfa), care depăşeşte 3.5 tone şi se încadrează în normele Uniunii Europene sau ale AETR, privind timpii de condus, atunci este obligatoriu că acestea să fie echipate cu tahografe. În plus, toate autovehiculele înregistrate după data de 1 Mai 2006, trebuie să aibă tahografe digitale.

Regulile pentru şoferi se referă la funcţionarea corectă a unităţilor şi cardurilor de tahograf în timpul călătoriilor. Normele privind operatorii de vehicule vizează montarea, întreţinerea şi păstrarea evidenţei asociate tahografelor. Regulile diferă într-o mică măsură, pentru transportul de marfă şi cel de persoane. În ambele tipuri de industrii este necesară instalarea tahografelor digitale, calibrarea şi sigilarea acestora, fie de către producătorul maşinii sau de către un furnizor autorizat ARR.

Compania Fomco comercializează o gamă largă de tahografe digitale şi analogice, precum şi accesorii şi piese de schimb pentru acestea, la preţuri avantajoase.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings