FOMCO – 7 sfaturi pentru a conduce în siguranță pe ploaie

E distractiv să dansezi în ploaie, dar să conduci mașina când afară toarnă cu găleata? Pentru unii șoferi, acesta poate fi un factor de stres. Conform unui studiu efectuat de INS (Institutul Național de Statistică), în anul 2016 s-au produs 30.571 de accidente de circulaţie rutieră, din care 18,94% au fost cauzate de carosabilul umed sau înghețat.

Însă condusul pe ploaie nu trebuie să fie neapărat stresant sau frustrant. Vezi ce poți să faci, pentru a conduce în siguranță în aceste condiții vitrege:

  1. Gândește. Marea majoritate a șoferilor conduc din obișnuință, fără a se mai gândi la actul în sine. Iar atunci când plouă, de cele mai multe ori, nu își ajustează modul de a gândi. Când condițiile de trafic nu sunt ideale, trebuie să fii foarte atent și concentrat la tot ceea ce se petrece în jurul tău.
  2. Pornește-ți farurile. Legea prevede că trebuie să ai farurile aprinse obligatoriu tot timpul, dar în mod deosebit, atunci când vizibilitatea în trafic este scăzută. De asemenea, asigură-te că ștergătoarele tale sunt în stare bună și fac față ploii.
  3. Atenție la acvaplanare. Acesta este termenul tehnic pentru ceea ce se întâmplă atunci când anvelopele au nevoie de tot mai multă tracțiune pe carosabilul umed – rezultatul este că mașina ta începe să alunece incontrolabil. E foarte ușor să acvaplanezi: tot ce este nevoie este de a douăsprezecea parte dintr-o picătură de ploaie și o viteză de peste 50 km/h. Dacă începi să acvaplanezi, dă drumul la accelerație ușor și îndreaptă volanul până când recapeți controlul mașinii.
  4. Oprește sistemul de control al vitezei în mașină. În mod ironic, pe suprafețe care sunt umede sau alunecoase, acest sistem te poate face să pierzi controlul mașinii. Poate ai impresia că te va ajuta să păstrezi o viteză constantă a mașinii, însă dacă acvaplanezi în timp ce sistemul de control al vitezei este pornit, mașina ta va merge de fapt, mai repede.
  5. Încetinește. Semnele de circulație cu limitele de viteză sunt create pentru condiții ideale de trafic, iar acestea sunt situațiile în care traficul este lejer și vizibilitatea este bună. Foarte diferite de condițiile de care ai parte atunci când plouă, așa că las-o mai moale cu accelerația și acordă-ți timp ca să ajungi la destinație cu bine.
  6. Păstrează distanța regulamentară. Uită despre regula cu menținerea unui anumit număr de lungimi de mașină între tine și cea din fața ta. Încearcă să fii cu aproximativ 5 secunde în spatele vehiculului din față atunci când plouă.
  7. Uită-te în față. Uită-te mult mai în față când conduci și întotdeauna privește înspre direcția în care dorești să mergi. Acest lucru este vital pentru a conduce în siguranță, iar o pregătire corespunzătoare poate face diferența în trafic.

Toată lumea poate conduce cu viteză. Șoferii deștepți știu când să nu o facă, iar drumul umed necesită viteze mai mici de condus.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings