FOMCO SHOP – Sfaturi pentru achiziționarea unui sistem de aer condiționat

În timpul verii, șoferii se confruntă cu umiditatea și căldura excesivă din interiorul cabinei. Datorită acestor doi factori, șoferii pot experimenta stări de disconfort, oboseală sau chiar insomnie. Toate aceste stări pot predispune șoferul la ineficiență sau chiar accidente.

Aerul condiționat este o necesitate pe timp de vară, atunci când termometrele arată mai mult de 35-40 de grade Celsius. Un aparat de aer condiționat scade temperatura din cabină, dar și umiditatea, creând astfel un climat confortabil și ideal pentru șoferi.

Știm cu toții că un șofer odihnit și focusat, va conduce camionul mai bine și își va face munca mai bine, de aceea Fomcoshop, îți pune la dispoziție o gamă largă de sisteme de aer condiționat, și răcitoare evaporative.

Dar, cum știi care aparat de aer condiționat e cel potrivit?    

Sistemele de răcire staționare sunt aparate performante, care produc o răcire uniformă în cabină, atunci când motorul camionului este oprit. Aceste aparate de aer condiționat oferă un ambient plăcut, răcoros și confortabil în cabină, reducând în același timp și emisiile de gaze, dar și cheltuielile cu combustibilul.

Un sistem de aer condiționat staționar poate ajuta la scăderea nivelului de căldură și umiditate din interiorul cabinei, reducându-se în acest fel și impactul asupra modului de condus al șoferului. Chiar și atunci când acesta este în pauză, climatul din interiorul cabinei rămâne constant, răcoros și plăcut. Astfel, un șofer odihnit, își va relua călătpria într-un mod sigur si eficient. Pe lângă avantajele de mai sus, aerul condiționat reprezintă un plus și pentru sănătate, cu ajutorul acestuia reducându-se riscul de deshidratare, care ar putea apărea din cazul transpirației excesive.

Beneficiile sistemelor de aer condiționat staționare:

 • Sunt foarte ușor și simplu de montat și nu necesită mentenanță
 • Se potrivesc pe o varietate largă de camioane, dar și pe alte tipuri de vehicule
 • Sunt echipate cu ventilatoare puternice și silențioase, putând fi folosite și atunci când camionul este în mișcare
 • Consumul de energie este redus
 • Ajută la scăderea cheltuielilor: consum combustibil mai mic și uzură mai mica a motorului
 • Oferă confort, creând un climat ideal pentru șoferi
 • Îmbunătățesc performanța și eficiența șoferilor
 • Funcționează cu geamurile închise, astfel șoferul este ferit de căldură, umiditate, praf sau zgomot, asigurându-i o odihnă placută.

Sau, poți alege un sistem de climatizare pe apă (agent refrigerant H2O). Acestea sunt mai ieftine decât cele cu gaz refrigerant dar au un randament maxim într-un climat cu umiditate redusă. Principiul de funcționare este unul foarte simplu: ”când apa se evaporă, absoarbe căldura”. Sistemul de aer condiționat pe apă este perfect pentru reducerea temperaturii aerului din habitaclu, datorită procesului de evaporare, care răcește aerul proaspăt din exterior înainte de a fi ventilat în interiorul cabinei.

Sistemele de răcire evaporative, sunt aparate de climatizare de cabină diferite de sistemele de aer condiționat. Ele nu au compresor. Răcitoarele evaporative au următorul principiu de funcționare:

 • aerul cald ambiental este suflat prin filtre îmbibate cu apă
 • apa se evaporează luând căldura din aerul care trece prin filtre
 • ventilatoarele din dotarea răcitorului împing aerul răcit și umidifcat în cabină
 • aerul rece și umed va schimba temperatura din cabină cu -2°C -> -12°C (în funcție de temperatura și umiditatea aerului din exterior)

Sistemele de aer condiționat, indiferent de tipul acestora, contribuie la o călătorie plăcută, confortabilă şi sigură, și ajută la creșterea productivității șoferilor, dar și a activităților desfășurate de aceștia. Pe langă beneficiul clar de confort pe care îl oferă, sistemele de aer condiționat sunt o necesitate pentru orice vehicul.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings