Pe o autostradă aglomerată, un camion cu remorcă se apropie de o secțiune lungă cu stâlpi pe partea dreaptă. Senzorul vehiculului detectează că banda de circulație este acum echipată cu o linie de contact electrică, iar șoferul apasă un buton pentru a ridica un pantograf montat pe acoperișul cabinei. În câteva secunde motorul cu combustie se oprește și motorul electric acționează vehiculul.

O tehnologie curată, sigură și eficientă

Cu doar câțiva ani în urmă, gândul că vehiculele de transport pe distanțe lungi cu motor electric ar putea coexista cu autoturismele pe autostrăzi obișnuite ar fi fost o viziune a viitorului. Dar astăzi, în Europa sunt în desfășurare mai multe proiecte pentru a testa și evalua această tehnologie curată, sigură și eficientă.

Guvernele și autoritățile din Germania, Italia și Suedia sprijină activ proiectele de cercetare, cu scopul final de a construi o infrastructură electrică care să acopere părți ale rețelei de autostrăzi din Europa cu această tehnologie ecologică.

„Electrificarea vehiculelor se dezvoltă rapid”

Scania consideră că nu va dura prea mult până când se va ajunge la punctul de basculare în care electrificarea pentru transportul greu va deveni o investiție solidă pentru operatorii de transport. Dar, pe măsură ce compania continuă să investească și să dezvolte soluții electrificate, Scania urmărește, de asemenea, alte căi mai rapide pentru a ajunge la un transport durabil.

Claes Erixon, vicepreședintele executiv al Research and Development, a declarat că compania consideră că drumurile electrice sunt una dintre mai multe tehnologii promițătoare care pot face transportul pe distanțe lungi un viitor durabil.

„Electrificarea vehiculelor se dezvoltă rapid și cu avantajele sale de mediu, sociale și de costuri, aceasta va juca un rol important în trecerea la un sistem de transport fără combustibili fosili”, spune el.

Asa functioneaza:

1. Găsirea eHighway

Un senzor verifică dacă banda de circulație este echipată cu o linie de contact. Până în prezent, camionul a fost alimentat de motorul cu combustie. Acum șoferul ridică pantograful.

2. Se conectează la linia de contact

Când este conectat, pantograful transferă energia direct la motorul electric, încărcând simultan bateria. În timpul frânării, electricitatea este generată pe măsură ce fluxul de energie este inversat, încărcând bateria de la bord.

3. Se deconectează la depășire

Atunci când vehiculul de transport depășește sau se află la capătul unei secțiuni electrificate, pantograful se coboară. Motorul electric continuă să funcționeze pe baterie cât mai mult posibil. După depășire, conducătorul auto se poate întoarce pe eHighway.