10 PONTURI PENTRU UN CONDUS MAI SIGUR

O parte mult prea mare din participanții la trafic nu își schimbă stilul de condus când se confruntă cu condiții meteorologice nefavorabile sau cu drumuri acoperite de zăpadă și gheață.

Cunoașterea și implementarea corectă a stilului de condus preventiv separă cu adevărat șoferii profesioniști de restul haitei.

Aceștia au abilitatea de a lua decizii bune și recunosc când condițiile sunt prea periculoase pentru a continua drumul.

Pericolele pe drumuri înzăpezite și înghețate includ: timpul de frânare redus, vizibilitate redusă, aderență mică și un risc ridicat ca ceilalți șoferi  vor fi imprevizibili.

Munca unui șofer de camion este și mai dificilă cu manevrarea unui cap tractor însoțit de o încărcătură mare în spate.

PONTURI PENTRU UN CONDUS MAI SIGUR

 1. Redu viteza – În cele mai multe cazuri, accidentele sunt cauzate de viteza excesivă. Deși condusul cu viteza maximă admisă este legală, menținerea acesteia pe un drum îngețat este adesea prea periculos. NU TE GRĂBI! Vrei să ajungi rapid sau vrei să ajungi întreg? Această întrebare ar trebui să fie MEREU prima pe lista de priorități al unui șofer de camion.

 2. Păstrează o distanță sigură – Când este posibil, lasă destul spațiu între vehiculul tău și vehiculele de lângă tine și din fața ta.
 3. Evită participarea într-o coloană – Traficul pare să se organizeze adeseori involuntar într-o coloană. Găsește o metodă cu care te poți îndepărta din această coloană în siguranță, scopul acestei măsuri fiind maximizarea distanței dintre vehiculul tău și ceilalți participanți la trafic.
 4. Nu te lua după farurile celui din fața ta – În cazuri de ninsoare abundentă și vizibilitate redusă, dacă poți să vezi faruri în față… înseamnă că nu păstrezi distanța corectă.
 5. Folosește o judecată solidă – Dacă intuiția îți spune că trebuie să te oprești din cauza vremii nefavorabile, nu ezita să o faci. Caută un loc unde poți să te oprești în siguranță.
 6. Nu te opri într-o curbă – În special dacă vizibilitatea este redusă. În condiții de ninsoare abundentă, cei venind din spate pot să confunde vehiculul tău staționar ca fiind pe drum și în acest caz, e inevitabil să se ciocnească în tine.
 7. Frânarea – Unii șoferi folosesc corect frâna de motor, dar mulți nu. Pe drumurile înghețate este recomandat să ne ferim de folosul în exces a frânei de picior când ansamblul nu este complet drept. În caz contrar, remorca poate să alunece și să te împingă din poziția de mers. Amintește-ți: capul tractor încetinește, remorca nu. Acest lucru este adevărat în special când aceasta este goală.
 8. Menține rezervorul de combustibil cât mai plin, pentru mai multă greutate pe roți. Acest lucru ajută la o tracțiune mai bună. Anvelopele de calitate cu presiune adecvată sunt deasemenea esențiale pentru condusul în siguranță pe timpul iernii.
 9. Menține farurile de pe capul tractor și de pe remorcă curate – Când te poți opri într-un loc sigur, curăță zăpada și gheața acumulată de pe faruri. Acestea sunt vitale, mai ales când vizibilitatea este redusă. Asiguri că ești văzut și când vizibilitatea a scăzut!

 10. Împachetează-ți lucruri esențiale – Fi pregătit pentru apariția unei probleme inevitabile. Vei avea nevoie de mai mult decât un kit de urgență obligatoriu dacă vrei ca totul să fie bine.
 • Un șofer deștept se pregătește mereu pentru ce-i mai rău. Verifică măcar de două ori ca să te asiguri că vehiculul tău este echipat cu proviziile necesare și este dotat pentru condusul în orice condiție meteorologică.
  Câteva sugestii:
  Haine potrivite (mai multe straturi de haine, mănuși de rezervă, pelerină de ploaie)
  –  Un palton care rezistă la temperaturile de zi dar și de noapte
  –  O pătură caldă, mâncare și apă
  –  O lanternă
  –  Lampă de avarie suplimentară
  –  Un sac de nisip sau sare și lichid de parbriz în plus
  –  Cablu auto de transfer curent
  –  Lanțuri sau benzi antiderapante
  –  Menține tot timpul nivelul de combustibil măcar la jumătatea rezervorului
 • Un șofer deștept își folosește mereu judecata bună și gândește rațional. Dacă ar trebui să sugerăm UN SINGUR sfat, asta ar fi acela.

Nu cunosc nici un job de conducător auto care merită să-ți dai viața pentru ea.
Dacă ajungi în șanț cu camion cu tot, șansele sunt că vei fi acolo pe cont propriu.

Nimeni nu va face un pas în față să spună că a insistat ca livrarea să fie făcută la timpul stabilit.
Livrările la timp, vremea rea de iarnă și șoferii de camioane nu se combină.

Fă tot ce trebuie să faci ca să te știi pe tine și pe ceilalți participanți la trafic în siguranță.
SIGURANȚA este mereu pe PRIMUL LOC!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings