Cehia va introduce de la 1 ianuarie 2021 vinieta electronica

 

 

De la 1 ianuarie 2021, Republica Cehă va adopta un sistem de viniete electronice de autostradă. Se înlocuieşte astfel sticker-ul actual plasat pe parbrizul vehiculului.

Achiziţia de viniete electronice pentru 2021 se poate face începând cu data de 1 decembrie 2020: online (https://edalnice.cz/en/index.html) , la puncte de vânzare sau puncte de self-service (disponibile din ianuarie 2021).

Prețurile și condițiile rămân neschimbate, şi veţi avea opțiunea de a cumpăra o vinietă electronică valabilă timp de 10 zile, o lună sau pentru 1 an.

Autovehicule cu masa sub 3.5 tone:

Perioada valabilitateVehicule < sau egale cu 3.5 tone
10 zile310 coroane (aproximativ 12,5 euro)
O lună440 coroane (aproximativ 17.50 euro)
365 de zile1500 coroane (aproximativ 60 euro)

Când vine vorba de vigneta electronică de un an, valabilitatea sa este setată la 365 de zile de la data cumpărării, şi nu va mai face referire la anul calendaristic cum este în prezent.

Important:

La momentul achiziţiei se vor solicita următoarele date:

 1. Perioada de valabilitate: (un an, 30 de zile sau 10 zile);
 2. Numărul de înmatriculare şi ţara de înmatriculare;
 3. Data de început a perioadei de valabilitate;
 4. Se selectează, dacă este cazul, “Eco Price” pentru vehicule alimentate cu gaz;
 5. Se face plata (momentan doar prin transfer bancar, nu si online cu cardul) şi se primesc pe email informatii privind plata. In cazul achizitiei in punctele de vanzare sau self-service, se primste chitanta. Plata vinietei nu se poate face cu cardul Shell.

De ce trebuie să ţii cont?

 1. Vinietele sunt obligatorii pentru vehiculele cu masa maximă autorizată de până la 3.5 tone.
 2. Incepând cu data de 01 ianuarie 2021, vehiculele electrice sau alimentate cu hydrogen (cu condiţia ca emisiile de CO2 să nu depăşească 50 g/km) sunt scutite de la plata taxei.
 3. Dacă achizitionati o vinietă electronică la un punct de vânzare și ati realizat că ati completat incorect unele dintre date, acestea se pot modifica la punctul de vânzare în termen de 15 minute.
 4. Sistemul funcţionează pe ideea “Cumpără acum, condu mai târziu!”. Toate cele trei tipuri de viniete electronice pot fi achiziţionate în avans şi pot avea începutul perioadei de valabilitate cu 3 luni mai tarziu decat data achizitiei.
 5. Dacă se bifeaza optiunea “I want to receive an expiration notification” veti primi atat un mesaj text, cat si un e-mail cu o notificare că vinieta electronică va expira în curând.
 6. Când efectuati plata la un punct de vânzare, vei primit un cod QR ce se poate utiliza ulterior pentru a verifica perioada de valabilitate.
 7. Autorităţie vamale împreună cu poliţia cehă vor efectua controale folosind camere de luat vederi amplasate in vehicule. Aceştia vor fi înştiinţaţi în timp real dacă un vehicul are vinieta achiziţionată şi valabila la momentul tranzitului sau dacă se încadrează la categoria de “excepţie”Amenzile penru neplata vinietei pot urca pana la 20.000CZk.
 8. Noua platformă online dar şi mai multe informaţii se pot accesa AICI.
 9. Harta drumurilor taxabile se poate accesa AICI.

Atenţie!

Vehicule ce depăşesc greutatea maximă autorizată de 3.5 tone, achită plata taxei prin intermediul dispozitivului de plată MytoCz.

Vezi mai multe detalii privind sistemul de plată electronic AICI:  https://bit.ly/3llcXmA
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings