Ce este o staţie radio?
Stația radio CB este un transmițător cu unde radio pentru a vorbi și a partaja informații în orice condiții și circumstanțe.
De fapt, semnalul radio este garantat în fiecare zonă îndepărtată, deoarece antena montată pe vehicul îl produce și nu există pericolul de lipsă a semnalului ca și în cazul acoperirii semnalului telefonului mobil.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că poți fi întotdeauna contactat sau contacta alte persoane cu ajutorul unei stații radio CB: la mare altitudine, în pădure, în desert, etc. Și mai poți economisi și bani: stația radio CB este gata de utilizare și nu necesită fără taxe suplimentare, atât în țară, cât și în străinătate și fără limită de persoane.
Cum funcţionează?
Frecvența este setată pe 27 Megahertz.
Toate setările și tastele sunt pe partea frontală: poți mări sau micșora volumul, poți șterge zgomotele de fundal cu ajutorul funcției Squelch, poți căuta și citi canale.
Cum o folosești?
Universul stațiilor radio CB are, de asemenea, un limbaj dedicat cu numere și acronime speciale. Ultimele își găsesc parțial originile în alfabetul Q, folosit de radioamatori și parțial din alfabetul NATO (da, cel al filmelor de război!), producând un cod lingvistic fără secrete pentru entuziaști.
Dacă ești nou în limbajul CB, nu îți face griji: poți comunica fără acronime și abrevieri!
Iată câteva sfaturi practice.
Pentru a începe să comunici cu alți utilizatori pe un canal, fiecare trebuie să vorbească pe rând, unul câte unul: dacă apeși butonul PTT pentru a transmite în timp ce alții vorbesc, nimeni nu va putea asculta și conversașia se va opri. Deci, respectă eticheta în primul rând!
Din punct de vedere tehnic, atunci când facem acest lucru, „supramodulăm”, deci transmitem în același timp și producem numai zgomote de fond.
Iată câteva sfaturi suplimentare.
– Pauzele scurte la transmisie sunt utile pentru a recunoaște când poți începe să vorbești;
– Adu microfonul aproape de gură, dar nu îl atinge cu buzele: semnalul vocal va câștiga mai multă claritate și calitate;
– Nu este nevoie să strigi;
– Apasă butonul PTT cu o secundă înainte de a vorbi, pentru ca ceilalți să audă tot ce vrei să spui (fă același lucru și când termini);
– Nu spune cuvinte urâte și nu insulta pe nimeni: atmosfera este frumoasă, fii mereu respectuos;
– Canalul poate fi o resursă utilă și pentru comunicarea situațiilor de urgență, deci evită să transmiți prea mult timp;
– Mulți oameni care vorbesc pe canalele CB au devenit prieteni mai târziu, dar îți reamintim că aceste frecvențe radio sunt gratuite și publice, astfel că toată lumea te poate asculta. Deci, evită să oferi informații confidențiale despre tine și prietenii tăi.
Canalele sunt ca niște pătrate: fiecare are un grup de oameni care împărtășesc pasiuni comune sau fac aceeași treabă.
În România, cel mai utilizat canal este canalul 22, care are frecvenţa centrală 27.225 MHz şi este folosit de către conducătorii de autovehicule rutiere pentru informaţii privind traficul.
Ce să alegi?
Pentru a alege cea mai bună stație radio pentru tine, gândește-te cum o să o folosești și ce vehicul conduci.
Dacă străbați străzile zilnic, ca parte a jobului tău, îți sugerăm:
– Microfoane Midland Dual Mike
– Stație radio CB Midland Alan Quarantotto
– Stație radio CB Midland Alan 48 PRO
Ești toată ziua pe câmp?
– Microfoane Midland Dual Mike
Călătoria este adevărata ta pasiune?
Cu rulota:
– Stație radio CB portabilă Midland Alan 42 DS
Cu vehicule 4×4:
– Stație radio CB Midland M-Mini USB
Bună,Sint nou in utilizarea stațiilor,am luat-o recent din Romania (STORM), funcționează foarte bine,dar ajunși în Franța,mi se pare ciudat că nu vorbește nimeni…se folosesc alte frecvente?
Mulțumesc,o zi bună