(P) Cum să eviți somnolența la volan: 7 sfaturi pentru șoferii de camion

Somnolența este o cauză de îngrijorare comună pentru șoferii de camioane – mai mult decât în cazul majorității șoferilor. Șoferii care transportă mărfuri au o mare responsabilitate, de a fi mereu vigilenți și alerți când conduc. Din fericire, există câteva lucruri care te pot ajuta să combați starea de moleșeală și să te menții pe tine și pe restul participanților la trafic, în siguranță.

  1. Trage un pui de somn înainte de a porni la drum. 20 de minute de odihnă, înainte de-ați începe călătoria, te va menține în alertă pe drum, pentru câteva ore bune. Cercetările în domeniu au demonstrat că mai puțin de o oră de somn îți oferă cel mai mare boost de energie și îți permite să rămâi treaz mai mult timp. Dacă nu ești odihnit înainte de a porni la drum, poți liniștit să tragi pe dreapta și să te odihnești câteva minute.
  2. Mănâncă sănătos și hidratează-te. Mulți șoferi mănâncă la restaurante fast-food pentru că sunt mai convenabile. Totuși, conținutul mare de grăsimi și zahăr din alimentele procesate prea mult, poate contribui, de fapt, la starea de somnolență, fără a mai menționa alte efecte grave pe care le pot avea asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiace sau creșterea în greutate. E bine să ai la îndemână câteva gustări sănătoase, cum ar fi merele sau bananele, pentru un aport natural de energie și pentru a-ți menține metabolismul la capacitate maximă. E important să bei și multă apă.
  3. Ia vitamine. Vitaminele B și C sunt extraordinare pentru aportul de energie, în special B12. Ori de care iei, vitaminele te vor ajuta să te simți mai energetic și îți va fi mai ușor să te concentrezi când conduci.
  4. Fă pauză, când te simți obosit. Merită mai mult să te odihnești câteva minute, decât să conduci obosit. Oprește camionul când simți că te moleșești și fă câteva exerciții fizice simple. De asemenea, poți inspecta camionul în acest timp, să te asiguri că totul e în ordine.
  5. Dă muzica tare. Dacă asculți muzică în timp ce conduci, dă volumul mai tare și alege piese energice, când te simți obosit. Energia pe care ți-o dă muzica crește ritmul cardiac și te face să te simți învigorat. Poți să cânți și tu, pentru mai multă energie.
  6. 6. Ascultă o carte în format audio. Câteodată muzica nu funcționează. Audiobook-urile sunt o modalitate fantastică să te țină treaz. O poveste grozavă îți va captura atenția și va face ca timpul să treacă mai repede. Sunt o grămadă de cărți în format audio din care să alegi, așa că, vei găsi ceva să îți placă, cu siguranță.
  7. Deschide geamul sau dă drumul la aerul condiționat. Aerul rece este revigorant și îți menține mintea ageră, chiar dacă te simți somnoros. În plus, aerul proaspăt este o schimbare binevenită.

Urmează aceste simple sfaturi și îți va fi mai ușor să te menții treaz când conduci. Amintește-ți că, siguranța e întotdeauna pe primul loc. Dacă tot te simți obosit și după ce ai urmat sfaturile de mai sus, oprește-te și odihnește-te.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings