Proiectul ENSEMBLE, co-finanțat de Uniunea Europeană și condus de organizația independentă de cercetare olandeză TNO, a fost lansat în iunie 2018 cu scopul de a dezvolta, testa și valida o tehnologie sigură de pluton multi-brand, de a demonstra fezabilitatea acesteia în condiții reale de trafic. și să integreze serviciile de comunicare C-ITS. Pentru a atinge acest obiectiv, consorțiul a reunit cei șase mari producători europeni de camioane, organizația European Intelligent Transportation System (ITS) ERTICO, Asociația Europeană a Furnizorilor de Automobile CLEPA și parteneri de cunoștințe precum Universitatea Gustav Eiffel și Vrije Universiteit Brussel.
Proiectul a ajuns acum la final, iar rezultatele au fost prezentate de consorțiul ENSEMBLE în cadrul evenimentului său public final, care a avut loc la Bruxelles pe 17 martie. Proiectul a dezvoltat o tehnologie multi-marcă convenită între producătorii de camioane participanți, care includea specificarea unui protocol de comunicație sigur între vehicul (V2V) pentru a asigura comportamentul și reacția corectă a fiecărui camion din pluton în fiecare situație de trafic. . Această tehnologie a fost implementată cu succes în condiții reale de trafic pe 23 septembrie 2021 în Spania, în regiunea Barcelona, când șapte camioane pregătite de producătorii participanți au condus împreună într-un pluton complet coordonat.
Proiectul ENSEMBLE a mai definit două funcții de plutoning de camioane: Platooning as Support Function (PSF), bazată pe tehnologie testată și capabilă să facă față tuturor cazurilor de utilizare întâlnite în traficul curent, și Platooning as Autonomous Function (PAF), pasul intermediar către un camion complet autonom, care în acest moment a fost definit doar în termeni teoretici.
Cu ocazia evenimentului, Valerio Liga, Advanced Engineering CCAM Project Manager la IVECO, a declarat: „Proiectul ENSEMBLE reprezintă un pas important pe calea noastră către conducerea conectată și autonomă. Marea colaborare dintre principalii producători de vehicule, furnizori, centre de cercetare și universități europeni ne permite să demonstrăm că funcționalitatea plutoning multi-brand poate funcționa în condiții reale.
„Cu toate acestea, întregul potențial al plutonării poate fi atins numai atunci când șoferul uman din camioanele de urmărire nu mai este necesar (sau când orele de serviciu ale acestora pot fi prelungite) și tehnologia este dezvoltată în continuare pentru a permite distanțe mai scurte între camioane. Acest lucru va avea ca rezultat o aerodinamică mai bună, un consum mai mic de combustibil și o capacitate de transport îmbunătățită (densitate mai mare a vehiculului pe banda pentru camioane). Acesta este ceea ce își propune să realizeze Plutoning as Autonomous Function (PAF). În sfârșit, chiar dacă funcționalitatea plutoning nu va avea un viitor în sine, studiile care au fost efectuate și tehnologiile dezvoltate în cadrul proiectului vor fi utile în stimularea dezvoltării conducerii conectate și autonome în Europa în următorii ani.”