Asociatiile transportatorilor rutieri spun ca ASF dezinformeza opinia publica in privinta majorarii primei RCA

UNTRR, ARTRI, APTE 2002, COTAR, APULUM atrag atentia asupra ipocriziei Autoritatii de Supraveghere Financiara si a dezinformarii grosolane a opiniei publice, dupa ce ASF a transmis un comunicat prin care arata ca majorarea primei medii RCA pentru transportatori se afla in marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015 cand in realitate acestea au crescut intre 150% si 300%.

“Inca de anul trecut, cand asociatiile transportatorilor rutieri au prezentat ASF exemple clare in care se arata ca tarifele RCA au crescut intre 150% si 300%, ASF le-a ignorat cu buna stiinta gasind intotdeauna motive ca sa nu fie de acord cu acestea. Acum, ASF publica „o ciorba” de date, in care ia in calcul toate tipurile de vehicule, de la autoutilitare de pana la 3,5 tone la autocamioane de peste 16 tone pana la vehicule de transport persoane cu pana la 18 locuri sau autocare cu peste 40 de locuri, oferind opiniei publice o medie aritmetica care nu are nimic de a face cu realitatea. Datele ASF arata ca prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% la 3.000 de lei, desi companiile de transport rutier platesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu fata de anul trecut.

Totodata, ASF spune ca frecventa daunei este de 15% in cazul capetelor tractor si ca dauna medie este de 18.560 lei. Astfel, la fiecare 6,3 prime de 20.000 de lei, asiguratorii incaseaza 126.000 de lei si platesc 18.560 lei, restul de peste 107.000 lei ramanand in buzunarul ASF si al asiguratorilor.

Reamintim faptul ca ASF reglementeaza trei piete financiare importante – asigurari, pensii private si de capital – toate trei totalizand peste 11 miliarde de euro (peste 7% din PIB-ul Romaniei), iar incapacitatea acestei institutii de a realiza o analiza clara si complexa a datelor din piata RCA, astfel incat sa vina cu solutii pentru rezolvarea crizei actuale, este cu atat mai grava. In schimb, reprezentantii ASF se folosesc de artificii de comunicare doar pentru a dezinforma grosolan opinia publica.

In acest sens, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, ARTRI, APTE 2002, COTAR, APULUM – s-au intalnit pe 19 iulie 2016 si au transmis doua solicitari, una catre ASF, prin care au solicitat raportul integral realizat de compania de consultanta Milliman si una catre prim-ministrul Dacian Ciolos, pentru stabilirea unei intalniri urgente pana saptamana viitoare pentru a discuta reducerea imediata a tarifelor RCA, in caz contrar fiind necesara coordonarea unor actiuni de protest la nivel national”.
2 thoughts on “Asociatiile transportatorilor rutieri spun ca ASF dezinformeza opinia publica in privinta majorarii primei RCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings