Ce a decis ASF, in urma controalelor la firmele de asigurari

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat ca societatile de asigurare Generali, Groupama, Allianz-Tiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa si Euroins sa reanalizeze metodele actuariale si ipotezele folosite in calculul tarifelor RCA, sa justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi sa notifice la ASF noile tarife rezultate impreuna cu notele de fundamentare si bazele de date utilizate pentru calcule.

Aceste obligatii au fost stabilite pe baza concluziilor actiunilor de control inopinat desfasurate in ultimele luni la asiguratorii autorizati sa vanda RCA, pentru verificarea modului in care acestia respecta cerintele privind fundamentarea si calculul tarifelor de prima, stabilite prin Norma 23/2014. in cazul societatilor Carpatica Asig si City Insurance, controalele nu au fost inca finalizate.

Concluzia a fost ca societatile de asigurare respecta principiile actuariale general acceptate. Totusi, echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asiguratorii nu au prezentat valori estimate ale frecventei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea si corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnica rezultata din calculul actuarial.

Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit in sarcina asiguratorilor ca in termen de 30 de zile sa remedieze deficientele identificate.

Din noile notificari privind primele RCA va trebui sa rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite in calculul tarifelor de prima finale, prezentarea distincta a procedurilor efectuate de actuarii societatilor de asigurare pentru verificarea calitatii, corectitudinii si completitudinii datelor folosite, prezentarea distincta a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene si, nu in ultimul rand, prezentarea unei comparatii intre noile tarife notificate si tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.

Totodata, Consiliul a decis transmiterea catre Grupul de lucru pentru revizuirea legislatiei privind RCA a unor propuneri referitoare la reanalizarea modului in care este reglementat sistemul bonus-malus sau introducerea unor prevederi exprese de limitare a utilizarii unor incarcari suplimentare si interzicerea aplicarii unor coeficienti de ajustare suplimentari. Un alt set de propuneri vizeaza noi cerinte privind elaborarea notelor de fundamentare a tarifelor pe care asiguratorii trebuie sa le transmita catre ASF.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings