EUROWAG – Ghidul privind timpii de conducere și odihnă pentru șoferii de camion din UE

Fiecare industrie dispune de anumite norme de siguranță pentru protejarea angajaților, iar industria de transport rutier nu face excepție. Ținând cont de faptul că oboseala șoferilor este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la accidentele rutiere în care sunt implicate camioanele comerciale, au fost adoptate reglementări în mai multe țări pentru a aborda această problemă din industria vehiculelor grele de marfă.

Una dintre modalitățile prin care a fost abordată siguranța este reprezentată de perioadele de odihnă impuse de directiva cu privire la timpul de lucru. Aceste perioade de odihnă dictează numărul de ore în care un șofer poate să conducă un vehicul greu de marfă (HGV) până când trebuie să ia o pauză, cât de lungă trebuie să fie pauza și câte zile consecutive de condus sunt permise înainte de a fi necesară o pauză săptămânală.

Companiile transportatoare de marfă sunt obligate să țină evidența orelor de muncă ale șoferilor pentru a se asigura că respectă reglementările stabilite, iar abaterea de la acestea implică adesea amenzi și penalități considerabile. În acest fel, companiile de transport rutier de marfă inteligente sunt stimulate să îmbunătățească și să eficientizeze procesul administrativ.

În acest articol vom prezenta perioadele de odihnă pentru șoferii de vehicule grele, în special din țările UE. De asemenea, veți afla de ce este important să respectați aceste perioade de odihnă obligatorii, care sunt sancțiunile pentru neîndeplinirea lor și cum pot companiile de transport rutier să simplifice procesul de urmărire a orelor de lucru ale șoferilor. Citiți în continuare pentru a afla mai multe.

Ce sunt timpii de conducere și perioadele de odihnă?

Timpii de conducere și perioadele de odihnă sunt stabilite pentru a gestiona orele de lucru și pauzele de odihnă ale șoferilor de camion. Aceste perioade promovează siguranța rutieră prin prevenirea oboselii șoferilor și contribuie la asigurarea bunăstării generale a acestora. Orele prelungite de condus fără odihnă adecvată pot duce la scăderea concentrării și la încetinirea timpilor de reacție, ceea ce crește riscul accidentelor. Atunci când au elaborat reglementările, multe autorități guvernamentale au încercat să găsească un echilibru între facilitarea circulației mărfurilor și menținerea siguranței operatorilor de vehicule grele și a celorlalți șoferi.

În prezent, punerea în aplicare a legii se realizează de obicei prin utilizarea tahografelor. Aceste dispozitive înregistrează automat timpii de conducere, perioadele de odihnă și alte date relevante. Vehiculelor de mare tonaj li se cere adesea să aibă instalate la bord tahografe pentru a ajuta la monitorizarea conformității și la păstrarea detaliată a înregistrărilor.

Timpii de conducere și perioadele de odihnă în țările UE

În vederea îmbunătățirii condițiilor de siguranță rutieră, pentru a evita oboseala în rândul șoferilor de camion, Regulamentul UE nr. 561/2006 a stabilit o serie de norme privind numărul maxim de ore zilnice pe care un șofer le poate petrece la volanul unui vehicul cu o greutate de peste 3,5 tone.

Regulamentul prevede ca timpul maxim zilnic de conducere pentru conducătorii de camioane să fie limitat la 9 ore, cu posibilitatea de a fi prelungit la 10 ore de două ori pe săptămână. Această perioadă este cunoscută sub numele de timp de conducere. Șoferii trebuie să ia o pauză de cel puțin 45 de minute după ce au condus neîntrerupt timp de 4.5 ore, cu excepția cazului în care iau o pauză (a se vedea mai jos). Această pauză poate fi fracționată, prima fiind de cel puțin 15 minute, iar cea de-a doua de cel puțin 30 de minute.

Șoferii trebuie să beneficieze de o perioadă de odihnă zilnică de cel puțin 11 ore consecutive. Această perioadă poate fi împărțită în două părți, prima parte având o durată de cel puțin 3 ore, iar cea de-a doua de cel puțin 9 ore (pentru un total de 12 ore). Perioada de odihnă zilnică trebuie să fie încheiată în termen de 24 de ore de la începutul zilei de lucru. Aceasta poate fi redusă la 9 ore de cel mult 3 ori între două perioade de repaus săptămânal.

În plus, șoferii nu trebuie să depășească un total de 56 de ore de condus într-o săptămână sau 90 de ore într-o perioadă de două săptămâni. Conducătorii auto trebuie să beneficieze de o perioadă de odihnă neîntreruptă de 45 de ore pe săptămână, care poate fi redusă la 24 de ore o dată la două săptămâni. Această perioadă de odihnă nu trebuie să fie luată în interiorul vehiculului, angajatorii fiind obligați să asigure un loc de cazare adecvat, cu pat și toaletă.

Chiar dacă reglementările UE prevăd standarde comune, unele state membre pot permite anumite flexibilități. De obicei, acestea sunt concepute pentru a aborda probleme specifice regionale sau legate de industrie. Cu toate acestea, flexibilitățile nu ar trebui niciodată să compromită în mod intenționat siguranța sau bunăstarea șoferilor.

De ce trebuie să respectați reglementările?

Este foarte important ca firmele de transport marfă să respecte liniile directoare enumerate mai sus. Pe lângă sancțiunile legale și financiare (care vor fi discutate mai jos în acest articol), este în joc siguranța și bunăstarea șoferilor. Condusul continuu fără odihnă adecvată poate afecta concentrarea, timpii de reacție și capacitatea de luare a deciziilor. Acest lucru poate crește considerabil riscul producerii accidentelor.

Totodată, păstrarea angajaților și reputația industriei sunt motive importante pentru care proprietarii de flote au un interes direct asupra respectării reglementărilor. Șoferii sunt probabil cel mai valoros element pentru orice companie de transport rutier de succes, iar companiile care acordă prioritate bunăstării șoferilor au mai multe șanse să atragă și să păstreze șoferi calificați și experimentați. În mod similar, companiile care pun accentul pe siguranță își construiesc o reputație pozitivă în fața clienților, autorităților de reglementare și comunității.

Firmele de asigurări țin cont de gradul respectării reglementărilor de către o companie pentru stabilirea costurilor. Companiile care demonstrează angajamentul față de siguranță prin respectarea perioadelor de conducere și odihnă pot beneficia de costuri mai mici la asigurări. În plus, în cazul unui accident rutier, istoricul de conformare al unei companii poate contribui la stabilirea nivelului de angajament al acesteia față de siguranță și la atenuarea problemelor legate de răspunderea legală.

În cazul în care toate motivele menționate mai sus nu sunt suficiente, să analizăm în continuare care sunt sancțiunile juridice și financiare pentru nerespectarea legislației.

Sancțiunile pot fi drastice și costisitoare

Sancțiunile pot varia în funcție de gravitatea abaterii și de reglementările specifice încălcate. Una dintre cele mai frecvente consecințe este reprezentată de amenzi sau sancțiuni financiare. Acestea pot fi substanțiale, încălcările repetate ducând la amenzi mai mari.

Încălcările grave pot duce la suspendarea și chiar anularea permisului de conducere sau a licenței de operare a unei companii. În unele cazuri, autoritățile pot confisca vehiculele grele de marfă implicate până la rezolvarea problemelor și restabilirea conformității. În cazul unor încălcări flagrante sau neconformități repetate, pot fi depuse plângeri penale împotriva șoferului sau a companiei.

Aceste sancțiuni pot perturba grav activitatea companiilor de transport rutier. Din fericire, Eurowag vă oferă servicii care să vă ajute să păstrați înregistrări complete și să vă asigurați că societatea dumneavoastră respectă toate reglementările aplicabile.

Eurowag contribuie la asigurarea conformității și nu numai

Telematica este un software performant de gestionare a flotei, care ajută la eficientizarea procesului de evidență a înregistrărilor pentru respectarea perioadelor de conducere și odihnă. Dispozitivul electronic de înregistrare (ELD) de la Eurowag poate stoca toate pauzele, perioadele de odihnă și perioadele consecutive de conducere.

Întrucât informațiile sunt înregistrate automat, sistemul Telematic poate simplifica aspectul administrativ al conformității. Acest lucru permite economisirea de timp și bani atât pentru șoferi, dispeceri, proprietari și manageri. Datele colectate pot fi folosite chiar și pentru a reduce consumul de combustibil, monitorizarea nevoilor de întreținere a vehiculelor și îmbunătățirea comportamentului și productivității șoferilor.

Contactați-ne pentru a afla mai multe despre software-ul de gestionare telematică a flotei și alte servicii destinate să răspundă nevoilor companiilor de vehicule grele de marfă (HGV).

SURSA: EUROWAG
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings