Evolutia primelor RCA in perioada ianuarie 2015 – iulie 2016 pentru vehiculele de transport

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a discutat, in sedinta din 31 august 2016, un raport privind evolutia tarifelor RCA pentru autoutilitare/autocamioane si pentru vehicule destinate transportului de persoane, in cadrul procesului de monitorizare a acestei piete lansat la inceputul anului.

In analiza au fost incluse toate politele RCA emise pe piata pentru aceste categorii de vehicule in perioada 1 ianuarie 2015 – 31 iulie 2016. De asemenea, analiza a fost  efectuata atât per total piata, cât si la nivelul fiecarei societati de asigurare in parte, pe intervale de timp lunare si trimestriale, si sub toate aspectele – pe niveluri de prime, pe clase de bonus-malus, pe flote de autovehicule. Demersul a avut drept scop identificarea cauzelor care au condus la escaladarea tarifelor RCA, precum si a eventualelor cazuri de discriminare a anumitor categorii de transportatori in procesul de stabilire a primelor de asigurare.

Astfel, analiza realizata de Sectorul Asigurari-Reasigurari din cadrul ASF releva faptul ca 12% din politele incheiate in luna iulie, pentru autoutilitare de peste 16 tone (1.467 de polite), au obtinut tarife de pâna la 5.000 de lei, iar alte 19% (2.338 de polite) s-au incadrat intr-un plafon de 8.000 de lei. Potrivit datelor centralizate de ASF, 65% din politele incheiate pentru autoutilitare de peste 16 tone s-au situat, la nivelul lunii iulie, sub plafonul de 12.000 de lei. Aproximativ 3% din polite au primit tarife peste pragul extrem de 20.000 de lei, iar alte 12% au tarife de peste 16.000 lei.

Politele RCA incheiate pentru camioane de peste 16 tone, pe intervale tarifare

rca

In cazul mijloacelor de transport de persoane cu mai mult de 40 de locuri, aproape trei sferturi din politele RCA incheiate in luna iulie s-au incadrat in plafonul de 5.000 de lei, circa 85% din totalul acestora obtinând tarife de pâna la 8.000 de lei.

La nivelul grupei autoturismelor folosite in activitatea de taxi, tarifele practicate de asiguratori s-au situat in luna iulie la peste 2.000 de lei pentru 81% din politele incheiate pe sase luni, insa mai mult de jumatate din acest segment de polite s-a mentinut sub pragul de 2.800 de lei.

Noua analiza a pietei RCA, disponibila pe www.asfromania.ro, detaliaza segmentarea politelor pentru autovehicule de transport pe intervale de tarifare, pentru a surprinde cu mai multa acuratete situatiile concrete si dimensiunea fenomenului de crestere a primelor RCA pentru anumite categorii de consumatori.

Monitorizarea tarifelor pentru autoutilitare/autocamioane si vehicule de transport de persoane arata o largire a spectrului de tarife in ultimele luni, de la valori mai mici de 5.000 de lei, pâna la vârfuri de 16 – 20.000 de lei, printre factorii care determina diferente numarându-se vechimea relatiilor comerciale dintre asiguratori si clienti, marimea flotelor de vehicule, adoptarea unor masuri de control al riscului de accident. Pe de alta parte, analiza arata ca incadrarea autovehiculelor in anumite clase ale grilei de bonus-malus nu constituie un element determinant in stabilirea tarifelor RCA.

Analizând intregul portofoliu de polite emise in luna iulie pentru autoutilitarele de pâna in 16 tone, indiferent de clasa de bonus-malus aplicata, rezulta ca tariful mediu s-a mentinut la un nivel relativ constant in intervalul ianuarie – iulie 2016. In schimb, pe grupa camioanelor de peste 16 tone, pentru toate clasele bonus-malus, luna iulie a consemnat o crestere a primei medii cu circa 12% fata de luna precedenta.

Sursa: asfromania.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings