De la agricultura bazată pe munca fizică a omului, eventual cu vehicule cu tracțiune animală, până la mijloacele moderne de astăzi, evoluția este fantastică. Nu doar din punct de vedere al mecanizării principalelor activități agricole, ci și din punctul de vedere al optimizărilor aduse de tehnologiile noi. Așa a apărut agricultura de precizie, grație implementării cu succes în acest domeniu a sistemelor de monitorizare prin GPS. Definiția mai largă a agriculturii de precizie presupune însă utilizarea tehnologiei pentru un management superior al fermelor, prin optimizarea resurselor folosite (semințe, îngrășăminte, pesticide, carburant etc.) pentru reducerea costurilor de producție. Ce au toate acestea în comun cu sistemele de monitorizare prin GPS? Haideți să vedem împreună cum aceste sisteme au fost dezvoltate și adaptate în agricultură, pentru a deveni instrumente indispensabile pentru viitorul agriculturii de precizie.
Fomco GPS a lansat Modulul Agro
După o experiență de 10 ani acumulată în dezvoltarea și livrarea sistemelor de monitorizare prin GPS a flotelor auto din agricultură, transport, construcții, logistică etc., a venit vremea dezvoltării unui produs special conceput pentru a fi nu doar un instrumente de monitorizare prin GPS a vehiculelor din domeniul agricol, ci o platformă de management integrat a producției agricole. Așa s-a născut Modulul Agro, care acum păstrează toate beneficiile unui sistem clasic de monitorizare prin GPS, oferind însă fermierilor o sumedenie de instrumente specifice domeniului agricol, care le simplifică enorm activitatea de gestiune a fermei. Pe lângă economiile impresionante la consumul de carburant (prin optimizarea rutelor și eliminarea sustragerilor neautorizare), Modulul Agro oferă trei mari avantaje pentru utilizator, care va știi exact:
- Unde sunt vehiculele care lucrează – exact pe ce parcelă, în care cultură și unde a fost anterior.
- Ce anume lucrează – exact ce tip de lucrare agricolă execută, pe care parcelă/parcele, pe care cultură sau culturi.
- Costurile care sunt generate – platforma te ajută nu doar să calculezi consumul de carburant per oră, ci face calcule complexe, în care se pot utiliza și costuri adiacente legate și de celelalte resurse folosite (semințe, îngrășăminte, pesticide, carburant etc.).
Datele astfel colectate sunt salvate, centralizate (putând fi consultate oricând ulterior), iar pe baza lor se pot emite rapoarte care vor ajuta pe fermieri să aibă toate informațiile relevante legate de culturile agricole, la câteva click-uri distanță, pentru suprafețele de la cele mai mici, până la culturi agricole complexe, pe suprafețe mari, răsfirate pe mai multe zeci de parcele. Dar asta nu e tot.
Cum folosim sistemele de monitorizare prin GPS pentru reducerea costurilor?
Scăderea costurilor de producție este un deziderat general valabil pentru orice fermier. Piața este din ce în ce mai competitivă, concurența tot mai mare, așadar fiecare dorește să vină cu cele mai bune produse, obținute la costuri cât mai mici. Și atunci, fiecare se folosește de orice metodă disponibilă pentru a face asta. Una din ele este utilizarea unui sistem de monitorizare prin GPS. Astfel, fermierul va deține informații complete și exacte legate de ce se întâmplă pe parcelele sale (atât din punct de vedere al lucrărilor efective, a stadiului lor de derulare, dar și din punct de vedere al costurilor), informații care oferă de fapt controlul integrat al culturilor, parcelelor, activităților și angajaților, instrumente iar asta nu poate decât să ducă la dezvoltarea rapidă a fermei.
Cum se întâmplă asta? Puteți căpăta accesul la Modulul Agro dacă achiziționați un sistem Fomco GSP de monitorizare, din gama Ecomotive. Astfel vă bucurați de beneficiile unui sistem de monitorizare prin GPS conceput special pentru activități agricole, grație faptului că a fost dezvoltat împreună cu ingineri agricoli. Rezultatul final este un produs de monitorizare prin GPS performant, completat cu funcțiile de management al culturilor agricole, a activităților de zi cu zi, a parcelelor aflate în gestiune, a cantităților de resurse folosite și, pe baza acestor informaii, rezultă o gestiune mult mai corectă a costurilor etc.
Beneficiile utilizării Modului Agro
- Se reduce consumul de combustibil – pe de-o parte prin economiile la consumul efectiv de combustibil grație optimizării rutelor, iar pe de altă parte prin eliminarea sustragerilor neautorizate de combustibil.
- Gestiunea integrată a parcelelor – fermierul are posibilitatea să importe sau să exporte în și din sistemul folosit de APIA. Se oferă inclusiv posibilitatea de editare ulterior. Platforma oferă o evidență clară a fiecărei operațiuni realizate pe fiecare parcelă, care este stadiul de derulare al operațiunii etc.
- Monitorizarea precisă în timp real a activităților – se va știi cu precizie, în orice moment ce utilaj a lucrat, ce lucrare a executat, cine a condus utilajul și exact în ce interval orar. Cu aceste informații obținute, se pot genera în mod automat și informațiile legate de costurile pentru fiecare operațiune.
- Analiza financiară – ulterior folosirii sistemului de monitorizare prin GPS cu Modulul Agro, datele se pot centraliza și stoca, pentru ca mai apoi să poată fi prelucrate pentru emiterea unor rapoarte financiare care să ofere o imagine foarte clară a eficienței unor culturi, a unor parcele, a unor angajați etc. De asemenea, se va putea știi în orice moment cât s-a cheltuit pe fiecare parcelă sau cultură.
- Management superior realizat integrat – Fiecare activitate este atribuită unei campanii definite de către utilizatorul platformei. Astfel, se realizează o gestiune mai bună a fermei, oferind posibilitatea unei planificări mai bune. Siugur, asta se traduce la final în luarea celor mai bune decizii legate de activitatea fermei. Orice risipă e la final redusă la minim sau eliminată, iar pierderile sunt reduse la minimul posibil.
Cum folosim efectiv Modulul Agro?
Cum facem ca să ducem beneficiile Modulului Agro la fermă? Pentru o eficiență maximă, ideal ar fi ca toate vehiculele cu care se lucrează în fermă să fie dotate cu sisteme de monitorizare prin GPS din gama Ecomotive. Pașii sunt următorii:
- Se achiziționează și se montează sistemele de monitorizare prin GPS pe vehiculele folosite în fermă.
- Se accesează platforma online de gestiune a serviciilor de monitorizare prin GPS.
- Se definesc parcelele, fie prin importul lor direct din sistemul APIA, fie manual.
- Se monitorizează activitățile din fermă, ideal ar fi zilnic, dar se poate și cu cadență săptămânală.
- Se culeg informațiile colectate, rapoartele generate și, pe baza lor, se iau deciziile corecte, în deplină cunoștință de cauză, care duc la optimizarea producției.
Cine ar trebui să fie interesat de Modulul Agro?
Modulul Agro este un instrument extrem de util pentru fermierii care doresc să practice o agricultură modernă, în parcele deschise, indiferent de dimensiunile acestora, fie că sunt grupate sau răsfirate. Modulul Agro este la fel de eficient indiferent de complexitatea sau mărimea activităților din fermă, chiar dacă folosești 1 sau 100 de utilaje agricole.
Cere o ofertă personalizată colegilor noștri și consultanța lor gratuită!