(P) FOMCO GPS – Siguranta in decizii si control!

Vrei sa achizitionezi un sistem GPS de monitorizare? Ce greseli sa nu faci!

Nu de putine ori, achizitionand un sistem de monitorizare GPS, un manager de transport rasufla usurat: “Gata, problemele mele sunt rezolvate”. Din pacate nu este asa. Haideti sa analizam pas cu pas unde se fac cele mai multe greseli in cazul managerilor de transport.

Achizitia

Piata ofera foarte multe posibilitati in a se alege un sistem de urmarire GPS. Este normal ca un bun manager sa faca un studiu al ofertelor. Dar inainte de acest studiu, oare si-a facut o lista a nevoilor lui? Ce doreste sa stie, ce doreste sa verifice, domeniul in care isi desfasoara activitatea ce fel de urmarire necesita. Aceasta este de obicei prima greseala pe care managerii de transport o fac. Care ar fi cea mai simpla solutie? Poate un telefon prieten care conduce o firma cu acelasi obiect de activitate si care are deja un sistem montat. Sau poate o discutie cu un reprezentant de vanzari care are o experienta vasta in acest domeniu. Daca nu va face o analiza corecta folosindu-se de posibilitatile mentionate, se va intampla urmatorul scenariu: se va alege cel mai mic pret sau va alege cea mai buna prezentare a unui reprezentant de vanzari, iar dupa terminarea montajului si achitarea echipamentului vor apare primele probleme. Sigur ceva nu va fi conform situatiei imaginate, sigur ca din multitudinea rapoartelor pe care un sistem bun le ofera, va lipsi exact cel care ii trebuie, sigur ca la prima defectiune aparuta perioada de interventie va fi mai lunga decat ceea ce si-a inchipuit. Urmeaza reclamatiile, cereri peste cereri, nervi suparare si ulterior demontare.

5.Echipamente OK

 

Reactia soferilor

Acesta este al doilea aspect la care managerii nu se gandesc. Bazandu-se pe sloganul “Eu sunt proprietarul, eu fac ce doresc cu masinile mele…” multi nici nu se gandesc ce surpriza pot avea in doar cateva zile (saptamani). Nu de putine ori auzim urmatoarea situatie: “Unitatile merg perfect, dar din pacate masinile stau”. De ce? Simplu, la auzul ca se vor monta, sau s-au montat unitati de monitorizare cu sonde litrometrice, o societate poate ramane de pe o zi pe alte fara soferi. In acest caz pierderea este mult mai mare decat castigul. Se pot pierde contracte, bani, etc. Care ar fi o solutie? Poate o discutie cu conducatorii auto, poate o prezentare a telurilor societatii care trebuie bazata pe crestere si care trebuie realizata tot cu acei soferi. In urma acestei discutii, managerul poate evalua imediat, cu cati soferi va ramane si isi poate construi un plan B pentru angajarea altora la timp. Intotdeauna vor ramane soferii care nu au nimic de pierdut, adica cei care sunt corecti.

gps04

Monitorizarea

Presupunem ca nu s-au facut primele doua greseli, totul a mers ca si uns, sistemele functioneaza si managerul este fericit. Acest pas poate ascunde cea mai nebanuita greseala si anume, utilizarea programului. De ce? Un manager nu poate sta toata ziua in spatele unui calculator, el are sute de alte probleme care tin atat de soferi cat si de masini, reparatii, organizare rute, etc. Ce se intampla? Va pierde controlul pe care a crezut ca il va avea, in momentul in care si-a montat sistemele de monitorizare. Poate cea mai elementara greseala este neinvatarea utilizarii programului si neefectuarea analizelor corespunzatoare pe consum sau km parcursi. De multe ori suntem sunati de clienti care nu cunosc programul si nici nu stiu unde trebuie sa se uite pentru a gasi un raport. Da, ei sunt acei manageri care niciodata nu au timp de calculator, iar cand un “prieten” le vede o masina din care se sustrage “ceva” motoriva incepe sa caute si sa sune la furnizorul sistemului. Prima reclamatie a managerului, este ca sistemul nu functionaza, el nu vede sustragerile, dar nu va afirma niciodata ca nici nu porneste calculatorul pentru a urmarii masinile. Ce se intampla cu adevarat? Conducatorii auto accepta sistemul de monitorizare si isi vad de treaba. Dar intr-o buna zi fac o incercare si extrag 10 L. Asteapta vre-o doua zile si vad ca nu apare nici o reactie. Mai fac o incercare iar daca nici de data asta nu avem reactie, totul revine la normal iar sustragerile vor creste exponential. Solutia este una simpla: o scolarizare concentrata care se poate face in maxim 1-2 ore iar verificarea flotei se poate face zilnic. O masina implica o analiza de maxim 10-15 minute. In cazul flotelor mari este nevoie de o persoana dedicata care sa raspunda de controlul flotei. Cel mai profitabil este ca in momentul achizitiei sistemelor sa se contracteze si un serviciu de monitorizare externalizat. In cazul Fomco, societatea noastra ofera acest tip de serviciu clientilor care doresc o verificare zilnica a vehiculelor de catre o echipa de profesionisti.

1.Monitorizare Online

 Recuperarea investitiei

Se poate vorbi de o recuperare a investitiei doar in momentul in care toate aceste greseli vor fi evitate. Astfel se va reusi un control real al flotei, vizualizarea cifrele la nivel zilnic si verificarea traseele efectuate de autovehiculele din dotare. Doar asa managerul va vedea cum toti soferii respecta traseele si timpii de condus si mai ales ca lunar cheltuielile pe combustibil vor scadea treptat. In acest moment – si revin la prima propozitie  – managerul poate afirma “Gata, problemele mele sunt rezolvate”.

Va doresc mult succes.

Sales Manager

Stefan Barabas




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings