FOMCO – Sfaturi pentru transportatorii care folosesc tahografe descărcabile de la distanță (P)

Sunteți un proprietar sau manager de flotă auto care efectuează transporturi de mărfuri sau persoane? Atunci știți sau cu siguranță ar trebui să știți că mașinile cu care operați trebuie să fie dotate cu tahografe. Vehiculele de generație mai nouă sunt dotate de fabricanți cu tahografe digitale. Asta vă scapă de o achiziție în plus pentru a putea circula legal. Acele tahografe acumulează informații care trebuie însă descărcate periodic, tot din rațiuni legislative. Mai exact, ele trebuie descărcate la fiecare maxim 90 de zile, iar răspunderea cade pe umerii transportatorilor. O dată la maxim 28 de zile trebuie descărcate și cardurile șoferilor dumneavoastră.

Ce înseamnă descărcarea tahografului?

Procedura este prevăzută de regulamentele europene în vigoare și presupune „Copierea, împreună cu semnătura digitală, a Red Banner Descarcarea tahografelorunei părţi sau a unui set complet de fişiere de date stocate în memoria vehiculului sau în memoria unui card de tahograf, pentru care aceste date sunt necesare în vederea stabilirii conformităţii cu dispoziţiile din Regulamentul (CE) nr. 561/2006”.

Legat de această procedură, mai trebuie să știți că:

 • Descărcarea nu are voie să afecteze în vreun fel datele (să fie modificate sau șterse total sau parțial).
 • Informațiile legate de viteza detaliată nu sunt necesar a fi descărcate.

Ca procedură, mai trebuie să știți de asemenea că tahografele se descarcă în două feluri: fie manual, direct la vehicul, fie se descarcă de la distanță cu ajutorul unor dispozitive speciale.

Ce presupune descărcarea de la distanță?

Remote Download, așa cum e denumită ea în limbaj internațional reprezintă standardul de bună practică tot mai larg răspândit în rândul transportatorilor europeni. Concret, pentru decărcarea datelor se utilizează un descărcător, care funcționează ca emițător și receptor. El se conectează la tahograful digital, de la care preia informațiile și pe care le transmite prin rețeaua mobilă de date GSM/GPRS sau printr-o rețea Wi-Fi către un server de date, de unde mai apoi ele pot fi descărcate pe calculatorul firmei, folosind doar o aplicație software care trebuie instalată anterior. Montajul dispozitivului pe tahograf și setările acestuia se fac de compania de la care îl achiziționați. Descărcarea se poate face manual, dar poate fi setată pentru a se face periodic, în mod automat. În oricare din variantele pentru care optați, cel care descarcă datele (proprietarul, managerul de flotă sau persoana desemnată) trebuie să treacă printr-un proces de autentificare în sistem. Pentru asta folosește un card de companie pe care trebuie să-l introducă într-un cititor de smartcard, cititor care se conectează la calculator și la aplicația de coordonare instalată pe acesta. În caz contrar, tahograful digital nu va permite accesul la datele din memoria lui.

Ce tahografe se pot descărca de la distanță?

Atenție, nu toate tahografele digitale se pot descărca de la distanță. Iată mai jos producătorii de top și modelele care au această funcție disponibilă:

 • Stoneridge Electronics cu modelele:
 • SE5000 Exakt cu versiunea software 7.3
 • SE5000 Exakt DUO cu versiunea software de la 7.2 în sus
 • VDO Continental cu modele:
 • DTCO 1381 cu versiunea software 1.4
 • DTCO 1381 cu versiunea software 2.0

Sfaturi pentru descărcarea corectă, cu respectarea legii

Descărcarea datelor se face de la distanță mult mai ușor, pentru că nu mai trebuie ca vehiculul să fie într-o anumită locație. Ca să faceți descărcarea corect, în așa fel încât să respectați prevederile legal, vă putem da câteva sfaturi:

 • Când datele ajung în calculator verificați extensia. În mod normal, dacă s-a făcut transferul corect, fișierele trebuie să aibă extensia *.DDD. Singurele excepții sunt *.TDG pentru Spania și *.C1B sau *.V1B pentru Franța. Doar aceste formate sunt compatibile cu programele folosite de autoritățile române și din celelalte state europene care efectuează verificări în domeniu.
 • Dacă optați pentru transmiterea datelor prin rețeaua mobilă GSM/GPRS pentru că nu aveți o rețea Wi-Fi la îndemână, trebuie să știți că va trebui să introduceți o cartelă SIM în dispozitivul de descărcare, iar aferent acestor servicii de transmitere de date, va trebui să achitați unei companii de telefonie mobilă un abonament lunar.

Beneficii

Descărcarea la distanță setată pentru a se face automat vă oferă câteva avantaje care vă ușurează mult activitatea de zi cu zi, cum ar fi:

 • Controlul permanent al flotei de vehicule.
 • Se respectă legile și regulamentele în vigoare.
 • Se elimină nevoie de a merge la autobază pentru efectuarea descărcărilor recurente.
 • Se elimină aproape total riscul amenzilor pentru nedescărcările la timp.
 • Se reduce volumul de muncă generat de descărcarea tahografelor.
 • Sistemul funcționează independent, fără intervenție.

Din toate aceste considerente, specialiștii Fomco vă recomandă să încercați beneficiile tehnologiilor moderne, să folosiți tahografele digitale și descărcarea de la distanță pentru a vă eficientiza activitatea flotei.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings