Noi reguli pentru declarațiile vamale de tranzit în Rusia

Conform ARTRI, autoritățile ruse au derulat un program pilot de utilizare a declarațiilor electronice de tranzit începând cu anul 2015. Acest program a presupus acceptarea de către unele birouri vamale a declarațiilor electronice de tranzit și a semnăturilor electronice.

Voor-GIF-Banner-300x400pxÎn data de 20 martie 2017 va intra în vigoare Ordinul Ministerului de Finanțe nr. 144 din 30.08.2016, care va extinde această procedură către toate birourile vamale.

Asociația rusă ASMAP atrage atenția asupra unor consecințe ale acestei noi proceduri. Unele birouri vamale au prezentat agenților vamali arondați că transportatorii vor trebui să transmită declarațiile de tranzit în format electronic, începând cu 20 martie 2017. Conform Codului vamal al Uniunii Economice Eurasiatice, declarațiile vamale pot fi transmise în format tipărit și în format electronic.

Conform prevederilor aceluiași cod, docmentele specifice emise pe baza unor convenții internaționale ca, de exemplu, Convenția TIR pot fi tratate ca o declarație de tranzit. Aceste prevederi nu limitează dreptul de utilizare a documentelor în format tipărit.

Pe baza rezultatelor acestui program pilot, declarațiile de tranzit electronice vor fi extinse și la alte țări ale Uniunii Economice Eurasiatice.

Transportatorii care fac curse prin Rusia sunt îndemnați să informeze ARTRI în legătură cu orice situație neconformă apărută în legătură cu prelucrarea documentelor de tranzit.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings