(P) FOMCO – Solutii sigure si simple pentru descarcarea datelor din tahograf

Soluții sigure și simple pentru efectuarea descărcărilor de date din tahografe digitale chiar și de la distanță

Cum v-am obișnuit revenim cu informații utile din domeniul tahografelor și accesoriilor pentru aceste aparate de măsură obligatorii. În cele ce urmează vom trata problemele legate de soluțiile  existente pe piață pentru descărcarea datelor din cardurile conducătorilor auto și din memoria de masă a tahografelor digitale* precum și cheltuielile aferente acestora.

*Dorim să vă reamintim că regulamentul UE prevede descărcarea datelor din tahografele digitale folosind cardul (galben) de companie. Acest card trebuie cerut de la institutul competent (Autoritatea Rutieră Română – ARR) de către fiecare agent economic care deține unul sau mai multe autovehicule dotate cu tahografe digitale.

Fiecare transportator/agent economic , care deține vehicule cu tahografe digitale în dotare, are două variante în ceea ce privește modalitatea de descărcare a datelor din memoria tahografelor digitale și din cardurile conducătorilor auto:

  1. La un agent economic care deține un astfel de aparat și oferă aceste servicii
  2. Achiziționează un aparat cu care să poată efectua aceste descărcări/citiri periodice obligatorii

Care sunt avantajele și dezavantajele acestor modalități?

  1. În cazul efectuării citirilor periodice la societăți terțe care oferă aceste servicii, putem aminti următoarele avantaje și dezavantaje:
  2. Descărcarea datelor prin efort propriu

5.Echipamente OK

Printe modelele existente pe piață putem enumera următoarele:

  1. Aparate mobile care pot citi și descărca informațiile atât de pe cardurile conducătorilor auto cât și din memoria tahografelor digitale. Este vorba de varianta clasică cu cele mai multe modele pe piață (soluții incepând de la 700 de lei). De obicei se oferă și un software de evaluare în prețul lor sau contra cost pentru efectuarea analizei datelor descărcate(de la 250 lei până la 7-8000 lei).
  2. Cheițe de descărcare. Sunt aparate de dimensiune redusă, care fac posibilă descărcarea atât a datelor din tahograf cât și din cartelele șoferilor. Pentru a descărca datele din card trebuie să introduceți acesta în slotul 2 al tahografului, apratul neavând slot pentru citirea smartcard-urilor. Datele descărcate se stochează pe cheițe și pot fi descarcăte și salvate pe calculatoare prin cablu USB, sau anumite modele permit transmisia fișierelor cu datele descărcate prin tehnologie fără fir (Bluetooth) în smartphone-uri, de unde acestea pot fi transmise mai departe prin e-mail oriunde în lume (de la 600 lei).
  3. Aparatele de descărcare de la distanță sunt cele mai puțin cunoscute pe piață, însă, oferind cea mai mare siguranță și administrarea cea mai simplă, sunt cele care reprezintă soluțiile de viitor în acest domeniu.

Descărcarea datelor de la distanță, în mod automat și fără dureri de cap

Aceste soluții deja funcționează în țările din vestul Europei, fiind cele care necesită intervenții minore, aproape inexistente din partea beneficiarilor. Aceste sisteme se conectează în mod permanent la tahografele digitale și descarcă informațiile din cardul conducătorului auto și din memoria de masă a tahografelor pe baza unor comenzi manuale primite de la calculatorul transportatorului sau pe baza unor comenzi automate setate în prealabil.

Aceste sisteme sunt poate puțin mai costisitoare, însă pot să vă ofere economii de timp și de bani, nefiind necesară prezența autovehiculului (a cărui tahograf se descarcă) la bază, sediu sau punctul de lucru.

Recomandăm achiziționarea de descărcătoare tuturor transportatorilor și agenților economici. Economisiți timp și bani, respectiv scăpați de această grijă dacă optați pentru varianta descărcărilor de la distanță.

Cover facebook distributie
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings