Patronatele din transporturile rutiere solicită majorarea capitalului companiei EximAsig pentru a fi autorizată de ASF să emită polițe RCA

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicitã Guvernului, Parlamentului, Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Eximbank sã dispunã inițierea de demersuri imediate astfel încât companiei CARE România SA (EximAsig) sã i se majoreze capitalul și sã fie autorizatã de cãtre Consiliul Autoritãții de Supraveghere Financiarã (ASF) pentru a emite asigurãri obligatorii de rãspundere civilã auto (RCA) pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, conform legislației în vigoare.

Vã reamintim cã existã un proiect legislativ privind funcționarea Bãncii de Dezvoltare a României, EximBank, în cadrul acestuia fiind înaintatã o estimare preliminarã de fonduri necesare suplimentare care ar trebui puse la dispoziția instituției de credit, de 796 milioane lei (180 milioane euro) în urmãtorii 3 ani.

Potrivit unei adrese primite de patronatele din transporturile rutiere în data de 20 decembrie 2016 din partea Eximbank, extinderea activitãții EximAsig pe piața RCA necesitã o majorare de capital de 30-50 milioane euro (135 – 225 milioane lei).

Patronatele din transporturile rutiere considerã cã aceste fonduri trebuie puse la dispoziție alãturi de cele alocate instituției de credit prin proiectul legislativ. Intrarea EximAsig pe segmentul asigurãrilor auto, RCA și CASCO ar conduce astfel la dezvoltarea companiei și inclusiv la creșterea profitabilitãții, având în vedere nevoia realã din piațã.

Totodatã, Eximbank, acționarul majoritar al EximAsig, are stabilite ca prioritãți strategice susținerea și promovarea exporturilor și a investițiilor românești în strãinãtate și susținerea dezvoltãrii și creșterii competitivitãții IMM-urilor.

În industria transporturilor rutiere din România sunt implicate peste 33.000 firme de transport mãrfuri și persoane, care opereazã aproape 200.000 de autovehicule licențiate de transport marfã de peste 3,5t și de transport persoane de peste 1+8 locuri, angajând peste 400.000 de oameni. Aceste firme au nevoie de o gamã largã de asigurãri din care cea mai importantã este asigurarea RCA, fiind obligatorie.

În România, peste 50% din piața asigurãrilor generale este reprezentatã de asigurãrile RCA, subscrierile fiind de peste 1 miliard de euro în 2016, ceea ce indicã faptul cã un nou jucãtor pe aceastã piațã ar avea multiple posibilitãți de creștere și dezvoltare. În plus, dispariția tuturor companiilor românești care vindeau asigurãri RCA a coincis cu momentul în care piața RCA a intrat în crizã, pe fondul creșterii uriașe a prețurilor polițelor, companiile de asigurãri strãine punând practic un monopol asupra întregii piețe.

Prin acest demers, Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicitã Guvernului, Parlamentului, Ministerului Finanțelor Publice și Eximbank sã dispunã inițierea procedurilor prin care EximAsig sã i se majoreze capitalul și sã fie autorizatã de cãtre ASF, astfel încât sã devinã un jucãtor important pe piața asigurãrilor auto, RCA și CASCO.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings