Peste 33.000 de autovehicule verificate si aproape 10.000 de sancţiuni contravenţionale aplicate

Poliţiştii au verificat peste 33.000 de autovehicule destinate transportului public de persoane şi marfă şi au aplicat aproape 10.000 de sancţiuni contravenţionale, în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere grave.

Activităţile de control s-au desfăşurat simultan în toate cele 28 de state membre ale U.E., conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

Voor-GIF-Banner-300x400pxÎn perioada 13 – 19 februarie a.c., Direcţia Rutieră a Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă.

Pe parcursul acţiunii, poliţiştii au urmărit şi depistarea şi sancţionarea persoanelor care efectuează transport de persoane cu autoturisme cu până la 9 locuri, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

Poliţiştii au verificat 33.437 de autovehicule, dintre care 12.623 de autovehicule destinate transportului de persoane şi 20.814 autovehicule destinate transportului de marfă.

În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 9.922 de sancțiuni contravenționale, dintre care 2.790 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 7.132 celor care efectuau transport de marfă.

Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 345 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 15 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 672 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 26 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 8 pentru utilizarea incorectă a acestuia.

De asemenea, au fost aplicate acestora  50 de sancțiuni pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 216 pentru defecțiuni tehnice, 59 pentru depășirea masei total maximă autorizată a vehiculului, 202 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 162 referitor la lipsa unor documente ale vehiculului și 34 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport. Au fost dispuse și 6 imobilizări ale autovehiculelor, pentru defecțiuni tehnice.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 973 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.511 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 195 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 65 pentru intervenții neautorizate asupra acestora și 150 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă.

De asemenea, 594 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 89 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată < 12,5 tone, 66 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone și 35 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor.

Totodată, polițiștii au aplicat transportatorilor de mărfuri 457 de sancțiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 228 pentru la lipsa unor documente ale vehiculului, 64 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 6 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

În 32 de cazuri în care transportul se desfășura în mod ilegal (lipsa documentelor de autorizare), polițiștii au dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings