Proiect pilot: Daimler Trucks învață camioanele să plătească taxe de drum, parcarea etc.

Daimler Trucks introduce în mod constant noi tehnologii pe camioanele sale. Drept urmare, șoferii sunt scutiți de stres în activitatea lor zilnică. De asemenea, procesele de lucru sunt din ce în ce mai eficiente și mai sigure. Un domeniu de dezvoltare în acest context este capacitatea camioanelor de a comunica în mod autonom cu alte utilaje și de a efectua tranzacții cu caracter legal, cum ar fi plățile. Cu noul digital Truck ID și Truck Wallet asociat, experții Daimler Trucks au creat acum condițiile necesare ca parte a unui proiect pilot. Într-un caz de utilizare inițială, dezvoltatorii și-au unit forțele cu partenerii și au efectuat cu succes o plată automată la o stație de încărcare electrică.

Camioanele se pot identifica cu alte utilaje folosind identitatea camionului ca și cum ar avea propria carte de identitate integrată și pot oferi astfel o semnătură unică pentru procese specifice. Truck Wallet funcționează ca o tehnologie de platformă și un program de utilizator central pentru toate aplicațiile care pot accesa Truck-ID în diverse scopuri. Truck-ID și Truck Wallet – ambele aflate în prezent în faza de prototip – sunt stocate ca programe software criptate într-un procesor criptografic. Acest procesor face parte din Truck Data Center, unitatea centrală de control telematică a noului Mercedes-Benz Actros.

Interacțiune autonomă între camioane și alte mașini

Dr. Helge Königs, șeful proiectului Truck Wallet la Daimler Trucks: „Cu Truck-ID și Truck Wallet, am pus bazele unei interacțiuni autonome între camioane și alte mașini – un adevărat punct tehnologic. Scopul nostru este ca, în viitor, camioanele vor putea acționa în numele lor în diferite domenii de aplicare. Șoferii se pot concentra mai mult asupra sarcinilor lor reale de conducere, iar firmele de transport beneficiază de o reducere semnificativă a lucrărilor de administrare și de procese mai sigure, ceea ce face practic imposibilă realizarea cum ar fi fraudarea cardurilor de combustibil prin care infractorii copiază un card de carburant și PIN-ul  acestuia. De asemenea, în ceea ce privește camioanele extrem de automatizate, prototipurile noastre arată direcția în care pot merge astfel de evoluții ulterioare. „

Truck Wallet deține numerar și carduri, la fel ca un portofel real

La fel ca un portofel real, Truck Wallet poate deține numerar pentru plăți și carduri suplimentare, cum ar fi carduri de combustibil și carduri de fidelitate – deși toate în formă digitală. Informațiile electronice, care includ și orice bani adăugați, sunt stocate direct în Truck Wallet și pot fi apoi transferate către alte mașini printr-o conexiune Wi-Fi. Acest proces este securizat prin verificări pe un sistem online. Tehnologia radio este o componentă a Centrului de date pentru camioane.

Truck-ID semnează toate procesele – alocare unică a camionului

Pe lângă automatizarea proceselor, cel mai mare avantaj al efectuării tranzacțiilor cu Truck Wallet este ca vine în combinație cu Truck-ID. Truck-ID semnează digital toate procesele portofelului și servește astfel ca o confirmare a faptului că tranzacțiile au fost efectiv efectuate cu camionul corespunzător. Astfel, tranzacțiile sunt legitimate în acest fel. În combinație cu datele specifice telematice care sunt stocate suplimentar, cum ar fi locația actuală a camionului, acest sistem oferă companiilor de logistică și partenerilor lor de afaceri un nivel ridicat de protecție împotriva înșelătoriei. Generarea ID-ului de camion individual se realizează folosind o procedură criptografică asimetrică dovedită. Componenta secretă a Truck-ID nu este deci necunoscută Daimler Trucks, furnizorii procesatorului și Centrului de date despre camioane sau firmelor de transport.

Cele mai variate aplicații imaginabile

Există o gamă largă de aplicații posibile suplimentare pentru Truck-ID și Truck Wallet:

  • Prelucrarea taxelor de drum ar putea deveni drastic mai ușor: până în prezent, șoferii de camioane trebuie să introducă manual date în sistemul de taxare, prin care pot apărea erori. Ar fi posibilă utilizarea acestei noi tehnologii, astfel încât camionul să furnizeze direct datele de taxare cu o semnătură unică prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi. Acest lucru ar economisi o bună parte din timp, stres și bani pentru șoferii de camioane și transportatori.
  • În același mod, procesele de marfă ar putea avea loc direct prin camionul în sine: camionul poartă documentele de marfă în mod digital și le semnează atunci când ajunge la destinație și primește o confirmare corespunzătoare pentru primirea mărfurilor din sistemul de acolo.
  • Truck-ID și Truck Wallet pot, de asemenea, să preia parțial controlul și facturarea subcontractanților, tot ceea ce ar fi necesar de către utilizator este un omolog tehnologic adecvat, cum ar fi un smartphone cu o aplicație adecvată care poate comunica cu portofelul portabil.
  • Chiar și prelucrarea contractelor de închiriere a vehiculelor și a contractelor de utilizare pe termen scurt poate fi controlată direct de camionul în sine: clienții plătesc direct la vehicul, iar camionul decide singur dacă condițiile necesare pentru pregătirea operațională sunt îndeplinite.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings