SafeFleet – Ce soluții au transportatorii pentru a controla costurile impuse de legile speciale precum MiLog sau Macron?

2017 se încheie cu un lung șir de modificări în plan legislativ și fiscal pentru tansportatori, cele mai multe dintre ele venind din vestul Europei. După ce țări precum Franța sau Germania au decis să adopte măsuri speciale pentru companiile străine (MiLog, Legea Macron) care detașează personal pe teritoriul lor, o serie de alte state s-au grăbit să le urmeze exemplul. (vezi Lista completă a țărilor din UE cu legi speciale pentru transportatori).

Iar aceasta tendință pare să se continue și în anul următor, pentru 2018 fiind deja anunțate o serie de schimbări care vor avea impact direct asupra transportatorilor români. Printre acestea se numară și taxa pentru administrarea SIPSi în valoare de 40 de euro per fiecare șofer detașat pe care Franța intenționează să o introducă de la 1 ianuarie.

Ce impact vor avea aceste schimbări asupra companiilor de transport românești și ce soluții viabile există pentru ca acestea să rămână profitabile – au explicat în cadrul unui interviu acordat la evenimentul SafeFleet Users Forum, Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români De Transport (FORT) și Delia Chiș, directorul de Vânzări SafeFleet pe România.

“Această taxă înseamnă o creștere directă pe costul operațional doar că ea nu afectează doar transportatorii din România, ci toți transportatorii care tranzitează Franța. Ea va trebui să se reflecte în ceea ce înseamnă tariful prestat.” a explicat Augustin Hagiu, președintele FORT.

Din perspectiva poziționarii pe piață, președintele FORT precizează că singura opțiune cu adevarat viabilă este de aliniere a veniturilor salariale la nivelul celor practicate în vestul Europei și ajustarea direct proporțională a tarifelor practicate în transport.

“Indiferent cât ar fi gradul de atenție sau de implicare a factorului uman, sunt greu de controlat în timp și sigur aici aplicațiile inteligente, ITS-urile, tehnologia ne sprijină foarte mult și o recomand tuturor celor care doresc să facă afacere pe termen lung în transporturi.” – Augustin Hagiu, președintele FORT.

Un rol esențial îl joacă, totodată, și controlul efcient al costurilor în țările care au implementate deja aceste legi speciale. iar acest control al costurilor poate fi posibil cu ajutorul funcționalităților disponibile pe o platformă de monitorizare performantă prin:

  • setarea regiunilor de interes – pentru a defini zona despre care administratorul de flotă dorește detalii privind activitatea șoferilor;
  • accesarea rapoartelor de activitate în ROI (regiuni de interes) – unde pot fi vizualizate date despre câte vehicule au fost în respectiva regiune de interes, momentul de intrare și de ieșire, distanța efectuată în interiorul regiunii de interes, durata totală de activitate, durata călătoriei, durată condus efectiv, durată staționare motor ponit, etc;
  • selectarea opțiunilor de alerte Geofence – prin care primești notificări pentru orice ieșire din cadrul zonei prestabilite în GPS;
  • poziții curente – prin care poate fi urmarită poziția unui vehicul cu ajutorul Google Maps sau prin funcționalitatea SafeFleet Global, care transmite date prin satelit și nu depinde de semnalul GSM.

“Având în vedere că angajatorii din transport, în momentul în care tranzitează sau efectiv descarcă sau încarcă în țările respective trebuie să facă dovada autorităților străine câte ore au petrecut acolo și dacă și-au plătit șoferii conform Legii Macron, de exemplu, prin funcționalitățile platformei SafeFleet noi venim în sprijinul transportatorilor cu rapoarte care sunt generate automat, fără un factor uman care să influențeze acele rapoarte. Aceste raporate sunt generate automat pe baza sistemului de monitorizare care este montat în interiorul mașinilor. Am văzut că un succes foarte mare îl are raportul Activitate în ROI. Acest raport generează efectiv timpul de lucru al șoferului român pe teritoriul acelor țări. Desigur, mai venim în sprijinul transportatorului cu descărcarea datelor de la distanță cu ajutorul tahografului digital, descărcarea fișierelor ddd. Știm cu toții că, atunci când intră pe teritoriul unei țări, tahograful trebuie setat pentru țara respectivă. Din fișierele DDD se vede efectiv timpul petrecut de șofer pe teritoriu acelor țări.” – Delia Chiș, directorul de vânzări pe România al platformei de monitorizare auto SafeFleet.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings