Ca și șofer, petreci mult timp pe drumuri, iar întâlnirea cu conducători ostili este unul dintre pericolele muncii tale. Din acest motiv, tehnicile care te ajută să faci față șoferilor agresivi în siguranță sunt esențiale.
Șoferii agresivi pot fi găsiți în orice moment al zilei pe drumuri, dar mai ales în lunile de vară, în perioadele de vacanță și în jurul sărbătorilor de iarnă, când drumurile sunt mai congestionate. Numărul crescut de vehicule pe drumuri înseamnă mai mult trafic și în consecință, șoferi mai iritați. Un sondaj al Poliţiei Române arată că mai mult de 70% dintre şoferii bucureșteni au fost agresaţi măcar o dată verbal sau ameninţaţi și mai bine de jumătate dintre aceștia ies cu teamă în trafic.
Avem câteva sfaturi care o să te ajute să faci față agresiunilor rutiere:
Nu lua în seamă
Unii șoferi agresivi vor recurge la limbaj și gesturi abuzive, lucru care este neplăcut pentru toți cei aflați pe drum. Cel mai bine este ca acest comportament să fie ignorat. Nu face contact vizual și nu încerca să discuți cu șoferul, deoarece acest lucru poate înrăutăți situația. Este recomandat să răspunzi defensiv, fără să le întărești comportamentul agresiv.
Evaluează-ți propriul comportament
Uneori merită să te uiți la propriul stil de condus pentru a vedea dacă acțiunile tale ar putea provoca deranj. Este posibil să circuli prea încet sau să nu folosești semnalizatorul, ambele acțiuni care pot enerva și pune în pericol ceilalți participanți la trafic. Corectarea unor astfel de greșeli va ajuta să eviți deranjarea altor șoferi.
Scoate-te din situație
Dacă un șofer se apropie prea mult de tine, apăsând claxonul abuziv sau manifestând orice alt comportament agresiv, pur și simplu trage pe dreapta în cel mai apropiat loc sigur și lasă șoferul să treacă. Nu te simți niciodată presat să accelerezi sau să conduci nesigur din cauza atitudinii lor.
Nu toate cazurile de conducere agresivă sunt intenționate
În timp ce poate fi tentant să-i privim pe toți șoferii agresivi în mod inerent furioși, există uneori motive pentru comportamentul neplăcut. De exemplu, șoferii care se apropie prea mult de vehiculul tău sau care se deplasează pe banda de urgență, s-ar putea grăbi din cauza unor probleme medicale sau a unei situații de urgență a familiei. În cazul celor care sunt pur și simplu șoferi proști, nu este nevoie să lași agresiunea să te supere sau să îți influențeze condusul.
Alertează autoritățile
Nu ezita să apelezi la autoritățile oficiale dacă te afli într-o situație cu un șofer care persistă în agresiunea lor și te urmărește. În timp ce aștepți asistență, nu uita să rămâi în interior și să păstrezi vehiculul în siguranță încuiat.
Data viitoare când te confrunți cu un șofer agresiv, poți încerca una dintre aceste tehnici pentru a face față cu siguranță situației neplăcute. Iar în cazul în care deții o flotă de vehicule și vrei să știi care sunt șoferii care îți strică reputația, îți uzează mașinile sau îți cauzează pierderi financiare, apelează la un sistem de management de flotă care te va scăpa de griji.