Sfaturi pentru o vacanță perfectă cu mașina

Vacanțele sunt cele mai așteptate perioade în rândul populației. Și pentru că acestea trebuie să fie liniștite și lipsite de situații neplăcute, un membru al echipei de anvelope premium, Nokian Tyres, oferă un ghid cu sfaturi utile pentru o călătorie sigură și plăcută.   

Așadar, o pregătire corespunzătoare este necesară înaintea oricărui drum lung. Încărcarea și pregătirea mașinii pentru călătorie chiar înainte de plecare, într-un ritm alert, pot afecta spiritul de vacanță, creând o stare de stres și oboseală.  Martin Dražík, Product Manager Nokian Tyres Europa, este de părere că “Timpul capătă alte dimensiuni în timpul vacanței. Devine mai puțin important decât în restul anului. Autostrăzile nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție; folosirea unor drumuri laterale poate fi, uneori, o idee bună. Chiar dacă petreceți șapte ore pe o rută care normal s-ar putea parcurge în șase ore, priviți partea plină a paharului: vă puteți bucura mai mult de peisaje decât ați face-o pe autostrăzi.

Pauzele au un rol esențial în evitarea stării de somnolență, mai ales că stabilirea locurilor de popas este permisivă, atât pentru șoferi, cât și pentru ceilalți pasageri și copii. “Atunci când alegeți să faceți un popas, gândiți-vă la un loc în care copiii și-ar dori să petreacă o zi. La o simplă căutare pe internet, puteți găsi câteva variante interesante.”, continuă Dražík.

Canicula poate afecta starea de funcționare a bateriei autovehiculului 

Înainte de a pleca într-o călătorie, șoferii trebuie să verifice mașina. Este foarte important de știut care este starea în care se află bateria autovehiculului, spre exemplu.

Canicula pune o presiune destul de mare asupra bateriei, cu atât mai mult cu cât aceasta este suprasolicitată de încărcarea telefoanelor, tabletelor sau media player-elor.”, spune Dražík.

Filtrul de aer trebuie înlocuit anual, iar aerul condiționat trebuie verificat periodic, cel puțin o dată la doi ani. Ținând cont de aceste sfaturi, atât șoferii, cât și ceilalți pasageri și animalele de companie se vor bucura de o temperatură confortabilă în timpul călătoriei.

Verificarea anvelopelor înainte de călătorie este esențială 

Înainte de a pleca la drum, șoferii ar trebui să verifice două aspecte ale anvelopelor. Prima este legată de presiunea din anvelope, iar a doua se referă la adâncimea benzii de rulare. Adâncimea benzii de rulare este foarte importantă, mai ales atunci când vremea este ploioasă. În cazul ploilor bruște de vară, este posibil ca anvelopele uzate să nu poată îndepărta o cantitate suficientă de apă de pe carosabil, ceea ce duce la acvaplanare. O anvelopă sigură are adâncimea benzii de rulare de cel puțin 4 milimetri.

Șoferii pot verifica presiunea din roți în benzinării sau vulcanizări. Călătoriile spre destinațiile de vacanță aduc cu sine o încărcătură maximă autovehiculului – atât din punctul de vedere al numărului de pasageri, cât și din punctul de vedere al bagajelor. De aceea, presiunea din anvelope trebuie să fie  maximă. Acest aspect poate fi verificat și în manualul autovehiculului. O presiune corectă în anvelope eficientizează consumul de combustibil, crește durata de viață a anvelopelor și asigură un condus fără griji.

Un alt aspect important, care însă nu ține de funcționalitatea mașinii, ci de rapiditatea cu care șoferul poate reacționa în diferite situații, atunci când este departe de casă, ar fi parcarea autovehiculului cu fața înspre ieșirea din parcare. “În acest fel, șoferii pot pleca mai repede în cazul în care are loc vreun incident – de exemplu, dacă sunt nevoiți să conducă până la spital.”, completează Martin Dražík.

Ghid de sfaturi utile pentru o vacanță fără griji 

  1. Programarea unei vizite în service înaintea fiecărui drum lung

Programarea unei vizite în service cu ceva timp înainte de plecarea în vacanță este ideală. Cel mai bine este ca inspecția autovehiculului sau achiziționarea unui set nou de anvelope să se facă în altă lună decât cea în care se face plecarea. Centrele de servicii Vianor oferă posibilitatea de plată în rate.

  1. Un set de anvelope sigure

Șoferii trebuie să se asigure că presiunea din anvelope este cea corectă, atât pentru anvelopele cu care este dotat autovehiculul, cât și pentru roata de rezervă. În cazul în care șoferii uită să strângă piulițele atunci când au schimbat anvelopele, nu e târziu să o facă chiar și în momentul plecării. Reglarea alinierii anvelopelor este necesară pentru a evita o uzură neuniformă sau rapidă a anveloperlor.

  1. Un autovehicul curat în interior și exterior

Înainte de o călătorie lungă, șoferii trebuie să se asigure că debarasează orice lucru inutil din interiorul mașinii și că mașina este curată atât în ​​interior, cât și în exterior. De asemenea, trebuie să se asigure că parbrizul nu prezintă fisuri sau alte defecțiuni. Cea mai bună modalitate de a curăța parbrizul din interior este folosirea unui detergent ușor pentru sticlă și a unei cârpe din microfibră. Orice insecte din exterior ar trebui să fie îndepărtate rapid, înainte ca soarele să le facă să rămână lipite pe geam.

  1. Kit de prim ajutor

Pentru a fi pregătiți pentru orice situație de urgență, șoferii trebuie să se asigure că dețin un kit de prim ajutor, apă potabilă și o baterie externă pentru telefonul mobil. Descărcarea aplicației “112” este, de asemenea, o idee bună. 

  1. Atenția șoferului este obligatorie pe tot parcursul drumului

După orice popas, șoferii trebuie să se asigure că toți pasagerii urcă în mașină. De asemenea, aceștia trebuie să verifice dacă toate bunurile de valoare (telefon, portofel, ochelari de soare) se află încă în posesia lor, după fiecare oprire. Dacă există mai mulți șoferi în mașină, este ideal să facă schimb la un anumit interval de timp, pentru o călătorie sigură.

 




Lasă un răspuns

Privacy Policy Settings