Protestul care se desfășoară la granița polono-ucraineană nu dă semne de atenuare, iar controversa a atins acum cele mai înalte cote ale politicii. Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, în cadrul unei conferințe dedicate exporturilor de grâu, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyj a vorbit și despre problema pe care a definit-o ca fiind delicată și care, potrivit acestuia, merită o abordare instituțională echilibrată. Deși a recunoscut că situația ar putea escalada și mai mult, Zelenskyj le-a dat polonezilor timp să deblocheze granițele, dar de fapt i-a identificat ca fiind singurii vinovați ai blocadei în curs.
Livrările de combustibil sunt, de asemenea, în pericol, iar prețul GPL a explodat dramatic în ultimele săptămâni, cu creșteri depășind 30%. Recunoscând meritele statului vecin, care a salutat și a asigurat locuri de muncă milioanelor de refugiați și care a trimis ajutoare umanitare și militare în Ucraina, Sadowy a subliniat că o mână de marginaliști pun acum sub semnul întrebării relațiile dintre cele două țări și a invitat instituţiilor să deblocheze imediat trecerile. De aceeași părere este și premierul ucrainean Serhiy Derkach, care s-a întâlnit sâmbătă cu șoferii care stateau la coadă la granița de lângă Medyka, nu departe de Lviv, descriindu-le situația ca fiind dramatică și declarându-se gata să-i evacueze în masă din zonă.
„Ei așteaptă câteva zile în frig pentru a ajunge în Polonia, totul din cauza protestului care are loc la unele puncte de trecere a frontierei”, a spus Derkach. „ Șoferii noștri suferă la temperaturi de sub zero grade din cauza acțiunilor mai multor persoane care au blocat traficul cu acordul autorităților locale. Am ridicat de mai multe ori probleme privind alimentația, igiena, rotația ambulanțelor și a autospecialelor de pompieri. În ciuda acestui fapt, vedem în continuare situații în care autoritățile locale aprobă și stimulează protestul.”
Premierul ucrainean a adăugat că „ am propus o serie de compromisuri, guvernul polonez și Comisia Europeană le cunosc, dar nu se poate ajunge la un acord dacă singura dorință este blocarea frontierei și dacă nu există voință de a a negocia . Facem totul pentru a continua negocierile cu Uniunea Europeană și cu guvernul Republicii Polone pentru a găsi o soluție, pentru a debloca granița și, de asemenea, pentru a permite șoferilor noștri să se întoarcă acasă”.
În acest sens, Ucraina a pregătit și un formular pentru înregistrarea șoferilor în așteptare și organizarea evacuării ulterioare a acestora, în timp ce Ministerul Reconstrucției a transmis Comisiei Europene o cerere oficială pentru crearea unui organism care să monitorizeze situația de la frontieră . Potrivit UE, protestul ar fi fost autorizat doar dacă nu ar fi împiedicat furnizarea de produse primare, ajutor umanitar și arme către Ucraina, dar, de fapt, ar provoca o adevărată urgență umanitară.
Condițiile precare de sănătate de la graniță au fost confirmate și de președintele Transportatorilor Rutieri Internaționali ai Ucrainei, Volodymyr Balin, care într-un comunicat a anunțat decesul unui șofer în vârstă de 56 de ani care aștepta de trei zile să treacă granița într-o parcare din Korczowa, în sud-estul Poloniei.
Investigațiile sunt încă în derulare dar autoritățile ucrainene au precizat că stresul, frigul și condițiile precare sunt factori care ar fi putut afecta sănătatea șoferului. Presa de la Kiev a mai relatat că un alt șofer a murit în aceleași condiții pe 11 noiembrie, în timp ce aștepta să treacă de punctul de trecere a frontierei Dorohusk-Yagodzin.
De fapt, ar fi între 800 și 1.300 de vehicule care așteaptă să treacă granițele polono-ucrainene, deși numărul variază în funcție de sursa luată în considerare. Unele ziare poloneze vorbesc chiar de peste 3.700 de camioane blocate într-o coloană de peste treizeci de kilometri în timp ce timpul de așteptare, în unele traversări, ar putea ajunge la zece zile.
Înrăutățind situația deja foarte gravă este vestea că fermierii polonezi s-au alăturat protestelor mai întâi în Medyka, unul dintre cele mai populare coridoare, și ulterior în toate celelalte granițe. Susținuți de partidul politic Konfederacja și coordonați de asociația „Oszukana wieś” (Țara înșelată), fermierii protestează în încercarea de a apăra economia națională și produsele lor agricole.
Potrivit declarațiilor inițiale, fermierii se simt trădați de guvern, vinovați că au susținut regulile UE nefavorabile companiilor poloneze, iar situația lor este foarte asemănătoare cu cea a transportatorilor de mărfuri. Deschiderea necondiționată a pieței pentru produsele agricole ucrainene a provocat, de fapt, o prăbușire a vânzărilor de grâu polonez, al cărui preț a devenit brusc prea mare în comparație cu concurența ucraineană, care era considerată neloială.