Asociatiile transporturilor rutieri – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – solicita Guvernului emiterea de urgenta a unei hotarari prin care sa inghete preturile la asigurarile RCA la valori fixe conform tarifelor medii calculate de ASF in luna iunie 2016, tarife care potrivit conducerii ASF ofera stabilitate financiara pe piata RCA.
„Solicitam Guvernului inghetarea primelor RCA la valorile medii calculate de ASF pentru luna iunie 2016, tarife pe care ASF le considera ca ofera stabilitate financiara si care stau la baza relansarii pietei asigurarilor RCA din Romania, asa cum au declarat reprezentantii Autoritatii. Potrivit prevederilor Legii Concurentei 21/1996, modificata si completata in 2016, care la art. 4, alin 2 si 3 prevede ca pentru sectoarele economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de sase luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult trei luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari”.
Astfel, la categoria autoutilitare/autocamioane, indiferent de clasa de bonus – malus, toate vehiculele cu masa totala maxima autorizata (MTMA) de pana la 3,5 tone ar urma sa plateasca o prima de 1.117 lei pe 12 luni, vehiculele intre 3,5 tone si 7,5 tone ar urma sa achite o prima de 1.966 lei pentru un an, vehiculele intre 7,5 tone si 16 tone vor plati un tarif RCA de 2.207 lei pe an, iar vehiculele cu MTMA peste 16 tone vor putea cumpara un RCA la un pret de 8.489 lei pentru un an.
La categoria de transport persoane, indiferent de clasa de bonus – malus, vehiculele cu pana la 18 locuri vor plati 3.210 lei pentru un an, vehiculele intre 18 si 40 locuri vor achita 4.366 lei pentru un an, iar vehiculele peste 40 de locuri vor plati 3.017 lei pe an.
Situatia critica din piata RCA pentru segmentul transporturilor rutiere impune aplicarea prevederilor din Legea Concurentei, dupa ce in ultimul an tarifee RCA pentru transportatorii rutieri au crescut cu 300%, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.