Uniunea Europeană și Regatul Unit au găsit un compromis pentru a modifica partea din acordurile Brexit care privește Irlanda de Nord, teritoriu care face parte din Regatul Unit, dar care urmează în continuare diverse reguli europene pentru a evita crearea unei frontiere vamale cu Irlanda, care este un stat autonom parte a Uniunii Europene. Acest lucru a fost anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul britanic Rishi Sunak, la o conferință de presă comună luni după-amiază.
Textul acordului , denumit „Windsor Framework”, se referă în esență la facilități pentru transportul anumitor mărfuri din Marea Britanie în Irlanda de Nord.
După cum este scris, acordul Brexit a venit cu o serie de obstacole birocratice pentru schimbul de bunuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord. Noul acord oferă un fel de „cale rapidă” pentru tranzitul mărfurilor trimise din Anglia, Scoția și Țara Galilor către Irlanda de Nord, fără a trece prin controalele necesare de astăzi. Produsele considerate a fi expuse riscului de a fi exportate din Irlanda de Nord în alte țări UE vor fi supuse, în schimb, unor controale printr-un „coridor roșu”. Un alt punct al acordului prevede dreptul de acces pentru nord-irlandezii la produse britanice esențiale, cum ar fi medicamentele.
Un al treilea punct al acordului se referă la suveranitatea pe care Irlanda de Nord o va putea exercita prin propriile instituții asupra deciziilor UE care o privesc, întrucât este încă implicată pe piața unică europeană: adică ar putea fi activată un fel de frână legislativă. privind dispozițiile modificate sau înlocuite de legislația UE referitoare la Acord. Cu toate acestea, acest mecanism ar fi declanșat în cele mai excepționale circumstanțe și conform unui proces bine definit.
Crearea unui „coridor verde” a fost o cerere explicită din partea Partidului Democrat Unionist, un aliat al conservatorilor britanici, care a cerut o realiniere a Irlandei de Nord la standardele Regatului Unit (unioniștii sunt cei care preferă Irlanda de Nord să rămână în Marea Britanie, mai degrabă decât o apropiere și o eventuală reunificare cu Irlanda). Cu toate acestea, alte câteva cereri din partea DUP nu au fost acceptate. Curtea de Justiție a Uniunii Europene, principala instanță din Uniune, își va păstra competența parțială în Irlanda de Nord.
Cu toate acestea, acordul a fost descris drept o veste excelentă de premierul britanic Rishi Sunak, care, potrivit mai multor comentatori, a reușit să asigure un acord cu Uniunea Europeană adoptând o abordare mult mai pragmatică și mai puțin ostilă față de Uniune.