UNTRR, alături de asociațiile membre IRU vor începe să testeze utilizarea e-CMR

UNTRR, alături de asociațiile membre IRU din Republica Cehă, Germania, Grecia și Serbia vor începe să testeze utilizarea electronică a Contractului de Transport Internațional de Mărfuri pe șosele (e-CMR), ca parte a unui proiect finanțat de Comisia Europeană (CE).

IRU a facilitat implicarea membrilor săi în proiectul AEOLIX (Arhitectura schimbului de informații în logistica europeană), care include e-CMR printre ofertele sale digitale.

Scopul este de a eficientiza operațiunile logistice prin dezvoltarea unei platforme digitale care să faciliteze schimbul de informații între actorii din lanțul logistic.  IRU  consideră că  e-CMR este primul pas spre operațiunile de transport complet digital, care trebuie să devină o practică standard pentru a face logistica mai eficientă la nivel european, iar proiectul AEOLIX este un factor cheie în atingerea acestui obiectiv.

În cadrul testelor pilot de utilizare a e-CMR, transportatorii rutieri români și din celelalte țări participante în AEOLIX vor putea să introducă date în mod electronic, să stocheze informații logistice și să facă schimb de date în timp real prin intermediul unui telefon mobil sau al unei tablete. Prin înregistrarea rapidă a datelor, agențiile primesc imediat informații cu privire la mărfurile transportate și prin urmare, orice acțiuni ulterioare necesare, se realizează mai repede și cu costuri mai mici.

Cu sprijinul finanțării Comisiei Europene, UNTRR alături de membrii IRU din Republica Cehă, Germania, Grecia, Serbia și  împreună cu Ministerul Transporturilor din Grecia, vor înființa un „laborator activ” AEOLIX pentru operațiuni de transport e-CMR, care va dura până în august 2019.

Pilotarea operațiunilor e-CMR transfrontaliere este în concordanță cu viziunea Comisiei Europene privind un viitor digital și mai eficient pentru mobilitate, prezentată în cel de-al treilea pachet de mobilitate publicat recent, care include o propunere legislativă privind documentele electronice pentru transport.

UNTRR invită transportatorii români să se implice în acest proiect inovator. Firmele care doresc să participe  la testarea e-CMR în cadrul operațiunilor pilot  AEOLIX se pot înregistra la office@untrr.ro

SURSA: UNTRR.RO
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings