Directiva generală privind detașarea lucrătorilor: Parlamentul European a votat pentru plata egală a tuturor lucrătorilor detașați
Parlamentul European(PE) a organizat in data de 29.05.2018 o dezbatere referitoare la Directiva generală privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, în urma căreia a fost votat raportul de revizuire a Directivei generale privind detașarea lucrătorilor nr. 71/1996, prin care toți lucrătorii detașați temporar într-o altă țară UE trebuie să primească plată egală pentru muncă egală în același loc. Transportul rutier internațional nu este exclus din cadrul de aplicare al Directivei detașării lucrătorilor, însă se precizează că noile prevederi privind detașarea vor fi aplicate transportului rutier internațional numai după intrarea în vigoare a legii speciale privind aplicarea Directivei detașării în transporturi, propusă în cadrul Pachetului Mobilitate.
Dezbaterile din PE privind revizuirea Directivei generale a detașării lucrătorilor
Co-raportorii PE au subliniat importanța acestui dosar pentru mulți lucrători detașați, spunând că au încercat să găsească un echilibru între libera circulație a lucrătorilor și drepturile lucrătorilor.
Conform Comunicatulului PE, s-au înregistrat 2,3 milioane de lucrători detașați în UE, în 2016. Detașarea a crescut cu 69% între 2010 și 2016.
Mai mulți eurodeputați nu au fost de acord cu raportul PE de modificare a reguilor detașării, arătând că noile norme pot conduce la falimentul multor furnizori de servicii de dimensiuni mici din Europa de Est, deoarece nu vor mai putea concura în termeni de prețuri.
Cu toate acestea, normele revizuite privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii au fost aprobate cu 456 de voturi pentru, 147 voturi împotrivă și 49 de abțineri.
Principalele prevederi ale noilor norme privind detașarea lucrătorilor:
- Regulile de remunerare ale țării-gazdă se aplică tuturor lucrătorilor detașați
- O detașare poate dura până la 12 luni, cu o posibilă prelungire de 6 luni
- Lucătorii detașați trebuie să fie mai bine protejați împotriva fraudei și a exploatării
- Transport rutier internațional: Noile prevederi ale directivei revizuite a detașării lucrătorilor se vor aplica sectorului transporturilor rutiere odată cu intrarea în vigoare a legislației sectoriale specifice, inclusă în pachetul de mobilitate. Până atunci, prevederile din 1996 ale directivei detașări lucrătorilor rămân aplicabile.
Reamintim că votul Comisiei de Transport și Turism a Parlamentului European pe marginea Legii speciale privind aplicarea Directivei detașării în transporturi este programat pentru data de 04.06.2018, urmat de votul în Consiliul European din data de 08.06.2018 – detalii aici.
UNTRR a contactat toți eurodeputații români membri TRAN solicitându-le să voteze pentru excluderea transportului rutier de la aplicarea regulilor detașării. De asemenea, UNTRR a transmis celor 751 de Membri ai Parlamentului European Declarația împotriva aplicării Directivei privind Detașarea Lucrătorilor (96/71/CE) la operațiunile de transport internațional în UE, semnată de UNTRR, alături de alte 28 asociații profesionale din 18 State Membre – Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Marea Britanie , detalii aici
De asemenea, UNTRR a scris Miniștrilor de Transport din România și din celelalte 27 State Membre, solicitând excluderea transporturilor rutiere internaționale de la aplicarea regulilor detașării și abordarea corectă a problemelor cheie ale pachetului mobilitate pentru transportatorii rutieri români –detalii aici
SURSA: UNTRR.ro