Camionul electric Volvo de categorie grea este pus la încercare: excelează atât în autonomie, cât și în eficiență energetică.
Primul test independent de eficiență energetică realizat cu un camion electric Volvo de categorie grea, complet încărcat, a avut loc în Germania. Camionul electric și-a depășit autonomia anunțată oficial și a utilizat cu 50% mai puțină energie față de omologul său diesel.
Camionul testat a fost un Volvo FH Electric, un vehicul cu emisii zero, cu o putere maximă continuă de 490 kW și o masă totală în combinație de 40 t. Jurnalistul german din domeniul transporturilor Jan Burgdorf a testat camionul pe Green Truck Route, un traseu de 343 km, care include o varietate de autostrăzi, zone deluroase și șosele mai înguste. Acest traseu este folosit pentru testarea camioanelor producătorilor, într-o gamă extinsă de condiții de trafic.
„După ce am condus acest camion pot spune că este la fel de agil, dacă nu chiar mai agil decât un camion diesel. Șoferii vor fi surprinși de cât de ușor este de condus, de cât de silențios este și de cât de bine reacționează. Nu are niciun fel de vibrații,” spune Jan Burgdorf.
Volvo FH Electric a menținut o viteză medie de 80 km/h pe parcursul întregului traseu, aceeași ca și în cazul unui camion Volvo FH echipat cu motor diesel și pachet de eficiență a consumului I-Save. Pe baza unui consum energetic de numai 1,1 kWh/km, camionul electric are o autonomie totală de 345 km cu o singură încărcare.
„Aceste rezultate ale testului arată că este posibil să se parcurgă până la 500 km într-o zi normală de lucru, cu o scurtă pauză pentru încărcare, de exemplu, în timpul pauzei de masă,” explică Tobias Bergman, Press Test Director la Volvo Trucks.
În cadrul testului Green Truck Route, Volvo FH Electric a utilizat cu 50% mai puțină energie decât un Volvo FH cu motor diesel similar.
„Lanțul cinematic electric este foarte eficient, transformând camionul complet electric într-un instrument puternic, pentru reducerea emisiilor de CO2” comentează Tobias Bergman.
Obiectivul Volvo Trucks este ca vehiculele electrice să își adjudece jumătate din vânzările de camioane până în 2030, iar, din 2040, să obțină o reducere a emisiilor de CO2 de 100%, pe întreg ciclul, de la producție, la utilizare, pentru noile camioane vândute.
„Ne-am asumat angajamentul față de Acordul de la Paris în ceea ce privește schimbările climatice. Au fost stabilite obiective bazate pe cercetări științifice și adoptăm măsuri pentru a urgenta dezvoltarea, pentru a reduce dramatic emisiile de CO2 în conexiune cu transporturile rutiere de mărfuri. Am convingerea că gama extinsă de camioane electrice pe care o avem deja pe piață este o dovadă clară în acest sens,” concluzionează Tobias Bergman.
· Masă brută în combinație: 40 t
· Viteză medie: 80 km/h
· Consum energie: 1,1 kWh/km
· Capacitate baterie: 540 kWh
· Putere maximă continuă: 490 kW
· Distanță totală traseu de test: 343 km
· Autonomie totală cu o singură încărcare: 345 km